Prusi Dosszié

Prusi Dosszié

AZ IGAZSÁG ODAÁT MARADT

2022. január 05. - Prusi

Mint ahogyan várható volt, semmilyen nagy meglepetést nem tartalmazott az a 2021 júniusában közzétett „ufójelentés”, amelyben a Pentagon az amerikai kongresszusnak adott számot az Egyesült Államok területe felett észlelt azonosítatlan repülő objektumokról. A rejtélyes légi jelenségekről szóló dokumentum szerint nem találtak magyarázatot a vizsgált esetekre, és bizonyítékot sem arra, hogy földönkívüliek látogatására utalnának. Pedig a légtérben mozgó ismeretlen eredetű objektumok komoly nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek, s így volt ez már bőven azelőtt is, hogy a jelentés elkészült, hiszen az amerikai kormány titokban számos, ufóészlelések kivizsgálására szakosodott testületet üzemeltetett valamilyen formában az elmúlt évtizedekben. Éppen ezért is számít történelmi fordulatnak, hogy az USA végre hivatalosan is beismerte: védelmi minisztériumában léteznek kutatási anyagok a fizika ma ismert törvényeivel dacolni látszó légköri jelenségekről.

20210105_illusztracio_1.jpg

Hinni akarok – ez a felirat és egy repülő csészealj látható azon a poszteren, amely az amerikai X-akták című tévésorozatban a férfi főszereplő, Fox Mulder ügynök irodájában függ a falon. A paranormális jelenségekkel, azonosítatlan repülő tárgyakkal, a földönkívüliek látogatásaival, s a mindezt titokban tartó kormányzati programokkal foglalkozó széria ötletgazdája, Chris Carter a The New York Times napilapban megjelent esszéjében azt írta, az általa kiötlött szlogen nem véletlen. Mert mindenki, aki úgy gondolja – mint a néhai Carl Sagan sztárcsillagász –, hogy az univerzum túl nagy ahhoz, hogy egyedül legyünk benne, hinni akar abban, hogy ez így is van. És mi lenne jobb bizonyíték arra, hogy az értelmes idegen lények rendszeresen látogatnak bennünket, mint az évtizedek során észlelt azonosítatlan repülő tárgyak sora.

 

Veszélyes találkozások, titkosított incidensek

Carter írása 2021. június 25-én jelent meg, aznap, amikor az amerikai hírszerző közösség a washingtoni kongresszusnak átadta s egyben nyilvánosságra hozta azt a jelentést, amelyet az azonosítatlan légköri jelenségekről, azaz UAP-okról készített – az „unidentified aerial phenomena” váltotta fel hivatalosan az ufó kifejezést. Az utóbbi fogalmat újabban azért kerülik a szakértők, mert azt a köznyelv a földönkívüliek repülő eszközeinek megnevezésére használja, miközben egyszerűen csak azonosítatlan repülő tárgyakat – unidentified flying object – jelent. Az UAP annyiban tágabb fogalom az ufóhoz képest, hogy a megmagyarázhatatlan meteorológiai jelenségekre is kiterjed.

Az amerikai kongresszus elé került nemzetbiztonsági jelentés módszeresen tekinti át az elmúlt két évtized legnyugtalanítóbb ufóészleléseit. A dokumentum az amerikai légierő azóta sem megmagyarázott megfigyeléseire fókuszál, melyekkel különböző, szokatlanul mozgó azonosítatlan repülő tárgyakat detektáltak – sokszor több, teljesen megbízhatónak számító szemtanúval, radarképekkel megerősítve.

A jelentésre még a Donald Trump elnök által aláírt 2300 milliárd dolláros, a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos segélycsomagról szóló törvényjavaslat kötelezte a hírszerzést és a fegyveres erőket. A vaskos dokumentum ugyanis – amely 5600 oldalon keresztül taglalja, hogy miért szükséges ekkora összeg a gazdaság megsegítéséhez – olyan törvényeket is tartalmaz, amelyeknek kevés közük van a koronavírushoz vagy a pusztán gazdasági kérdésekhez. Az egyik ilyen törvény szólította fel a Pentagont és az amerikai hírszerzési hatóságokat, hogy 180 napon belül adjanak le nyílt jelentést az ufókról a szenátus hírszerzési bizottságának. A jelentésben „részletes elemzést kell közölni minden azonosítatlan légi jelenségről gyűjtött vagy tárolt adatról”, amely a hírszerzési ügynökségek – CIA, FBI, NSA – rendelkezésére áll. A törvény szövege szerint „azonosítani kell minden olyan esetet vagy mintát, ami arra utal, hogy egy lehetséges ellenség elérte azokat az áttörő repülési képességeket, amelyek veszélyeztethetik az Egyesült Államok stratégiai vagy hagyományos erőit”.

20210105_illusztracio_2.jpg

A nyilvánosságra hozott, alig kilencoldalas (!) összefoglaló alapján határozott válasz nem született, viszont egyértelműen kiderült, hogy Amerika eddig miért foglalkozott ilyen tüzetesen ezekkel az észlelésekkel: az azonosítatlan repülő tárgyak veszélyt jelentenek az Egyesült Államok légterében közlekedő repülőgépekre. Az USA kormányzati forrásai 2004 és 2021 között összesen 144 alkalommal jelentettek ismeretlen eredetű repülő objektumokat, többségében az amerikai haditengerészet részéről. Ebből 80 megfigyelést több érzékelő is megerősített. Néhány esetről videofelvétel is készült: ezeken olyan rejtélyes meghajtású légi járművek láthatók, melyeknek a sebessége és manőverezése meghaladja a jelenleg ismert repüléstechnológiák határait. A bejelentett esetek többsége az elmúlt két évben történt, miután az amerikai haditengerészet egységes jelentési mechanizmust vezetett be.

Az esetek besorolására öt kategóriát hoztak létre: madarak vagy levegőben szálló, ember alkotta tárgyak; fejlesztés alatt álló, titkos amerikai kormányzati vagy ipari kísérleti eszközök; természetes légköri jelenségek; külföldi hatalmak katonai eszközei; egyéb, meghatározhatatlan repülő tárgyak. A jelentést interpretálók szerint az „egyéb” bármit jelenthet, beleértve az idegen eredetet is, de ezt maga a jelentés egyszer sem mondja ki: a dokumentum egyszer sem tesz konkrét utalást földönkívüliekre, az űrre, űrhajókra vagy valamilyen esetleges idegen fajra. Az egyéb kategóriába csupán egyetlen esetet soroltak be: levegőben szálló, ember alkotta tárgynak minősítettek egy hatalmas, töltetét vesztett, süllyedő léggömböt.

A többi 143 esetben „nem találtak elegendő információt” a Pentagon adatállományában ahhoz, „hogy az incidenseket konkrét magyarázatokhoz lehessen rendelni”. A közlemény szerint „nincs egyértelmű jele annak, hogy a repülőgépek esetében nem földi eredetű magyarázat létezik”, viszont nem zárták ki ennek az eshetőségét sem. Tizennyolc esetben jutottak arra, hogy a repülő tárgy olyan szokatlan, illetve a jelenlegi fizikai ismereteinkkel összeegyeztethetetlen mozgást végez, amit még vizsgálni kell, nem áll-e mögötte „áttörést jelentő” technológia. Tizenegy alkalommal fordult elő, hogy egy amerikai repülőgép kis híján összeütközött egy ilyen tárggyal, illetve több olyan incidens is történt, melynek során le kellett szállnia egy repülőgépnek, mert pilótája veszélyesnek ítélte az objektum mozgását.

A dokumentum szerint a legtöbb esetben valószínűleg nem valamilyen szenzorhiba, hanem valós, fizikai objektumok érzékelése történt, ez pedig „egyértelmű légtérbiztonsági és potenciális nemzetbiztonsági aggályokat vet fel”. Az Egyesült Államok tartja fenn a világ legütőképesebb légierejét, egy másik országgal való, esetleges konfliktus során Amerika elsősorban merev- és forgószárnyas gépeit alkalmazva szerezne döntő előnyt ellenlábasával szemben a jelenlegi hadviselési doktrínák szerint. Tehát minden olyan eszköz, amely gyorsabb, erősebb és nehezebben észlelhető, mint az amerikai repülőgépek, komoly veszélyt jelent az USA hadviselési képességeire. Az amerikai hírszerzési közösség azonban nem talált bizonyítékokat arra, hogy az ufókat ellenséges hatalom – az egyaránt hiperszonikus, azaz a hangsebességnél gyorsabban száguldó katonai eszközökkel kísérletező Oroszország és Kína – vagy földönkívüli civilizáció hozta létre, majd küldte a haditengerészet légierejéhez tartozó repülőgépek látókörébe.

20210105_illusztracio_3.jpg

Bár a napvilágot látott összegzést kétségkívül szándékosan úgy fogalmazták meg, hogy minél távolságtartóbb legyen, és ne tüzelje a különböző összeesküvés-elméleteket, értelemszerűen továbbra sem hagyja nyugodni azokat, akik azt gondolják, hogy Amerika szándékosan próbál eltitkolni információkat állítólagos idegen életformákkal kapcsolatosan. Sőt, a dokumentum csak növeli a kérdőjelek, konteók és lehetséges magyarázatok tárházát, hiszen egyrészt meglehetősen limitált, mindössze 17 éves időszakot foglal magában; másrészt nem erősíti meg, de nem is tagadja az idegen életformák létezését; harmadrészt csak a légtérben felbukkanó jelenségekkel foglalkozik, így például nem ad választ arra, hogy rejteget-e az Egyesült Államok ufókat valamelyik titkos katonai bázisán. Az amerikai védelmi minisztérium szerint szükséges és fontos foglalkozni a témával, viszont több pénzt kérnek a kongresszustól egy részletesebb elemzés készítéséhez. Ez esetben az adófizetőknek kétségtelenül többe kerül majd a kormányzati szintű ufókutatás, arra azonban aligha számíthatunk, hogy a Pentagon felfedi idegen életformák létezését.

Mint utóbb kiderült, a jelentésnek létezik egy minősített, titkos melléklete is, melynek tartalmába csak a kongresszus egyes tagjait és magas rangú tisztviselőket avattak be. Ezt a jelentést amerikai sajtóértesülések szerint június 2-án, három héttel a nyilvános publikáció közzététele előtt mutatták be. Noha a Pentagon szerint a titkosított rész sem tartalmaz konkrét bizonyítékokat földönkívüli űrhajókról, a közönség számára megismerhetetlen információk valószínűleg csak még tovább táplálják azokat a népszerű spekulációkat, amelyek szerint a kormány titkos adatokkal rendelkezik az idegenek földi látogatásairól.

 

Ismeretlen technológia a légtérben

Bár az amerikai hadsereg évtizedeken át cáfolta és hiteltelenítette az ufóészlelésekről, „repülő csészealjakról” szóló jelentéseket, a Pentagon és a CIA évtizedek óta komolyan veszi és kivizsgálja a megmagyarázhatatlan eredetű légi eszközökről vagy más jelenségekről szóló jelentéseket. Az USA légiereje 1969-ben zárta le az 1952-ben indított Project Blue Bookot – azaz a Kék Könyv fedőnevű titkos katonai projektet –, amelynek feladata az addig összegyűjtött több mint 12 ezer ufóeset áttekintése és elemzése volt. Az információszabadságról szóló amerikai törvénynek köszönhetően csupán 2015-ben vált nyilvánossá a Blue Book évtizedeken át mikrofilmen őrzött dokumentációja. Így ma már bárki otthonról tanulmányozhatja az észlelésekről szóló jelentéseket, és megpróbálhat magyarázatot adni a több száz felderítetlen esetre, amelyek között magyar vonatkozású észlelések is találhatók.

Az újabb ufóláz 2017-ben kezdődött, miután a The New York Times tényfeltáró cikksorozatban számolt be arról, hogy a védelmi minisztérium Barack Obama elnöksége alatt titkos ufókutató programot működtetett, amerikai pilóták pedig „a fizikai törvényeit meghazudtoló” sebességre, lehetetlennek gondolt irányváltásokra és gyorsulásokra képes repülő tárgyakat észleltek. És nemcsak látták azokat, hanem videókat is készítettek róluk, a Times pedig megszerezte és nyilvánosságra hozta a felvételeket. Ezeknek a videóknak a valódiságát a Pentagon hivatalosan csak hónapokkal később ismerte el, sőt, a titkosítás feloldásával maga is közzétette a videókat a titokzatos tárgyakról, az ufók eredetére azonban nem adtak magyarázatot.

20210105_illusztracio_4.jpg

A nyilvánosságra került dokumentumokból kiderült, hogy az Egyesült Államok kormánya 2007 és 2012 között 22 millió dollárt költött az Advanced Aviation Threat Identification Program (AATIP) nevű projektre. Ennek keretében különféle ufóészlelésekkel foglalkoztak, illetve olyan videofelvételeket vizsgáltak, amelyeket amerikai katonai légi járművek fedélzetéről rögzítettek ismeretlen repülő tárgyakról. A projekt 22 millió dolláros kiadása aprópénznek számított a 600 milliárdos védelmi költségvetésben, és különösebben senki sem figyelt fel rá. A Harry Reid nevadai szenátor, a demokrata többség akkori vezetőjének kezdeményezésére indult projekt finanszírozása hivatalosan 2012-ben leállt, és a programot is törölték. Azonban Luis Elizondo, a program volt vezetője – rácáfolva a hivatalos nyilatkozatra – elmondta, hogy titokban egészen 2017-ig folytatták a projektet. Miután még abban az évben megjelent a The New York Times cikke a titkos projektről, a Pentagon újra elindította az „ufóvadászatot”, és erre hozta létre az Azonosítatlan Légi Jelenségek Munkacsoportját (UAPTF).

A Pentagon volt hírszerző tisztje, aki állítása szerint 2010 és 2017 között vezette a Pentagon légifenyegetés-azonosító programját, feladatai részeként szinte naponta beszélt ufóészlelések szemtanúival, és meggyőződött az azonosítatlan repülő objektumok filmbe illő képességeiről. A civil és katonai ufójelentések gyakran hasonló jelenségeket írnak le: tárgyak kilométereket zuhannak, váratlanul megállnak egy helyben, majd elszáguldanak egy teljesen másik irányba, hangrobbanás nélkül érik el a hangsebességet, gond nélkül lebegnek a földfelszín felett, vagy éppen hirtelen elmerülnek az óceánban. „Képzelje el a technológiát, ami kibír 6-700 g-t, 13 ezer mérföld per órával repül, nem veszi észre a radar, a levegőben és a vízben is tud haladni, talán még az űrben is. És ha már itt tartunk, nincs nyoma semmiféle hajtóműnek, szárnynak, kormányfelületnek, és mégis ellenáll a Föld gravitációjának. Pontosan ezt látjuk” – nyilatkozta Elizondo a 60 Minutes című tévéműsorban. A projekt vezetője igyekezett felettesei elé tárni kutatási eredményeit, de magas rangú tisztviselők hallgatásra bírták. Végül távozott a Pentagontól, a védelmi minisztérium ugyanis nem volt hajlandó beismerni, hogy ufók márpedig léteznek, de ennél sokkal többet nem tudni róluk. Ez már csak azért is kellemetlen, mert sok észlelés nukleáris létesítmények, erőművek és hadihajók közelében történt. Az egykori hírszerző tiszt szerint a kikerült videók csak a jéghegy csúcsát jelentik, rengeteg felvételt vizsgálnak a Pentagonban, amely egyébként tagadja, hogy Elizondo feladatokat látott volna el a légifenyegetés-azonosításnál.

20210105_illusztracio_5.jpg

Az egyesített hírszerzés volt vezetője, John Ratcliffe is megerősítette, hogy sokkal több adattal rendelkeznek ezekről a jelenségekről, mint amennyit megosztanak. A Fox News amerikai hírtelevíziónak adott interjúban hangsúlyozta, a légierő és a haditengerészet pilótái számos alkalommal láttak „nehezen megmagyarázható” módon viselkedő repülő tárgyakat. Nick Pope, aki korábban a védelmi minisztérium ufókutatásait segítette, a Sky Newsnak elmondta: elképzelhető, hogy a Pentagon által kiadott videókon földönkívüli jelenségeket látni, de ezt egyelőre nem lehet biztosan állítani. „Ha nem arról van szó, hogy a pilóták félreláttak valamit, miközben az infravörös kamerákban is hiba lépett fel, ráadásul a radarok is rögzítettek több jelenséget, akkor azokat kevés dologgal lehet magyarázni.” A CIA egykori igazgatója, John Brennan pedig ki is jelentette azt, amire az amerikai sajtót elárasztó ufós hírekben csak finoman utaltak. Egy interjúban ugyanis közölte, „önhitt és arrogáns” azt gondolni, hogy a Földön kívül nincsen élet, és elképzelhető, hogy az utóbbi években nyilvánosságra került megmagyarázhatatlan jelenségeket „olyasmi okozhatja, amit egyesek más létformának tartanak”.

Bill Nelson, a NASA igazgatója a CNN-nek azt nyilatkozta, elolvasta a Pentagon ufójelentését, amelynek titkosított változatához is hozzáfért. Az egykori szenátor és asztronauta úgy véli, a beszámoló igazolja, amiben eddig is biztosak lehettünk: nem tudni, hogy pontosan miket is láttak a haditengerészet pilótái. Nelson arra kérte az űrkutatási hivatal szakembereit, hogy járjanak utána, milyen magyarázat adható az észlelésekre. A NASA vezetőjének meggyőződése, hogy alapos vizsgálatokat kell folytatni a rejtélyes objektumok megismeréséhez. Amennyiben olyan technológiáról van szó, amelyet az Egyesült Államok ellenfelei használnak, úgy joggal aggódhat Amerika. Az űrkutatási hivatal igazgatója ugyanakkor nem tartja valószínűnek, hogy az USA riválisai képesek hasonló repülő objektumokat készíteni. Nelson kiemelte, a világegyetem annyira hatalmas, hogy valószínűleg léteznek a bolygónkhoz hasonló égitestek. A NASA egyébként a SETI-program keretében maga is évtizedek óta kutatja a lehetséges idegen civilizációk jeleit, ám eddig nem jártak sikerrel. S miközben az univerzum fényévekben mérni próbált végtelenjében keresik az válaszokat az emberiséget ősidők óta foglalkoztató kérdésekre, a földi bárányfelhők között egyre gyakrabban csillannak fel a bizonyítékok. A hivatalos beismerés azonban egy ideig még biztosan várat magára.

PRUSINSZKI ISTVÁN

EREDETILEG MEGJELENT
A KÖRMENDI FIGYELŐ XXIX/22. SZÁMÁBAN,
2021 DECEMBERÉBEN

süti beállítások módosítása