Prusi Dosszié

Prusi Dosszié

KULTÚRA, SZÓRAKOZÁS, KÖZÖSSÉGÉPÍTÉS

2021. augusztus 13. - Prusi

Bővített és megújult terekkel, frissített könyvállománnyal várja olvasóit augusztus 16-tól a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) Békásmegyeri Könyvtára. A Füst Milán utca 26. szám alatt működő bibliotéka egy 50 négyzetméteres rendezvény- és kiállítóteremmel gazdagodott, a legkisebbek részére mesesarok, a 14 év felettiek számára pedig olvasósarok áll rendelkezésre. Őri Melinda könyvtárvezetővel a könyvtár régi-új szolgáltatásairól, a járványhelyzet okozta kihívásokról és közösségépítő programjaikról beszélgettünk.

20210813_illusztracio_1.jpg

A jó könyvtárban találkozik a kultúra és a szórakozás. Egyszerre lehet a magányos elmélkedés és tanulás, vagy akár a közös tudásmegosztás színtere. Nem mindegy tehát, hogy a könyvtár milyen környezetben, hányféle könyvvel fogadja látogatóit, hogyan válaszol a kor információtechnikai kihívásaira.

Jó hír a Békásmegyeren élőknek, de az olvasni, könyvtárba járni szerető kerületieknek is, hogy a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Füst Milán utcai tagkönyvtára a felújítást követően, augusztus 16-án 12 órakor ismét megnyitja kapuit az olvasóközönség számára. A könyvtár 1997 óta működik a mostani épületben, ahol 2002-ben volt utoljára részleges felújítás. A FSZEK idén saját forrásból korszerűsítette a könyvtárat. Felújították a fűtést, új álmennyezettel, korszerű világítással, akadálymentes mozgássérült-mosdóval modernizálódott az épület, és a vizesblokk is megújult. Emellett az NKA pályázatának segítségével a könyvespolcok cseréjére is lehetőség nyílt. Így a jövőben 500 négyzetméteren tud szolgáltatni a Békásmegyeri Könyvtár, amely 50 négyzetméteres rendezvényteremmel és kiállítótérrel áll majd a látogatók rendelkezésére. Az épület külsőleg is megszépült, új színt kapott, és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár arculatához igazodva megújult cégtáblák hirdetik az intézményt.

„Az új rendezvényterem lehetőséget biztosít gyermekelőadások, felnőtt-találkozók, kiállítások, könyvbemutatók, klubfoglalkozások megtartására, erősítve a könyvtár közösségi tér szerepét. A gyermekkönyvtár helyisége és könyvkínálata is megújult, család- és bababarát eszközökkel, játékokkal gyarapodott, barátságos mesesarokkal várjuk a legkisebbeket. A fiatal olvasóközönség számára a könyvtár csendesebb, félreeső részén 14+ olvasósarkot alakítottunk ki, ahol a látogatók nemcsak kedvenc olvasmányaikat találják meg, de várhatóan találkozóhely is lesz számukra. A könyvtár belső tereit az új használói igények figyelembevételével alakítottuk át, megújult tájékoztató táblák segítik az eligazodást. Könyvkínálatunkat felfrissítettük, a régi, kevésbé tetszetős példányokat leválogattuk, a legfontosabbakat pótoltuk. Ennek köszönhetően sokkal korszerűbb gyűjtemény áll a látogatók rendelkezésére. A megújult könyvtár a legszélesebb olvasói igényeket szeretné kiszolgálni, kisgyermekes családok és az idősebb korosztály tagjai egyaránt szívesen látogatnak minket, az állományunkat is az ő igényeiknek megfelelően alakítjuk” – mondta el lapunknak Őri Melinda könyvtárvezető.

20210813_illusztracio_2.jpg

A frissített, 28 ezres könyvállományban főként a legújabb gyermek- és ifjúsági irodalom, értékes kortárs és szépirodalom, ismeretterjesztő kötetek, illetve népszerű szórakoztató irodalom található, emellett az idegen nyelvű szépirodalmat és a nyelvkönyvgyűjteményt is folyamatosan gyarapítják. A könyvtárba 35-féle folyóirat és négy napilap jár, amivel széles körű politikai és társadalmi érdeklődést tudnak kielégíteni. Az elmúlt években egyre népszerűbb hangoskönyvekből és a reneszánszát élő diafilmekből is bőséges a választék. Továbbra is elérhető marad az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzattal együttműködve 2008 óta működő Könyvet házhoz szolgáltatás, amelynek köszönhetően a kerületben élő olvasóknak, elsősorban időseknek az otthonaikba viszik az olvasnivalót a támogató szolgálat segítségével.

„A járványhelyzetben elrendelt bezárás miatt nagyrészt az online térbe helyeződött át az olvasókkal való kapcsolattartás. Mihelyst lehetett, nálunk is elérhetővé vált a Könyvtári Cserepont szolgáltatás, ennek keretében a könyvtárakba való belépés nélkül lehetett előzetesen igényelt könyveket kölcsönözni. Eközben a színfalak mögött gőzerővel zajlott a felújítási munka, így egy percre sem állt meg az élet. Folyamatosan vásároltunk új dokumentumokat, rendszeresen érkeztek újdonságok a könyvtárba. Elvégeztünk olyan háttérmunkákat is, amelyekre korábban nem jutott idő, teljes körű leltárt, állományellenőrzést végeztünk. Témacsoportokat hoztuk létre, készítettünk könyvajánlókat és diafilmválogatót, helyismereti és ünnepkörökhöz kapcsolódó játékokat, kvízeket, amelyeket megosztottunk a közösségi oldalunkon. Új könyveinket is folyamatosan népszerűsítettük, igyekeztünk érdekes és informatív tartalmakkal szolgálni” – tette hozzá a könyvtárvezető, kiemelve, hogy az online kapcsolattartásra a továbbiakban is nagy hangsúlyt szeretnének fektetni. Honlapjukon keresztül az olvasók otthonról is hozzáférhetnek számos adatbázishoz, és a Könyvtár otthonról szolgáltatás keretében segítséget is kaphatnak használatukhoz a FSZEK Központi Könyvtárának munkatársaitól. Helyben pedig katalógusgép és telepített szakadatbázisok segítik a használókat, és internethasználatra is van lehetőség a könyvtárban.

20210813_illusztracio_3.jpg

Őri Melinda elmondta, hogy a pandémiát megelőzően rendszeresen tartottak könyvtárbemutatókat óvodás és iskolás csoportoknak, és ha a járványhelyzet engedi, szeretnék folytatni a könyvtári környezetben szervezett foglalkozásokat, iskolai órákat. Az augusztus 16-i újranyitás alkalmából Takács Mari neves könyvillusztrátor munkáiból nyílik kiállítás Abrakadabra címmel a megújult kiállító- és rendezvénytérben. Szeptemberben ingyenes, regisztrációhoz kötött, zenés baba-mama foglalkozássorozatot indítanak Tengelice Zenebölcsi címmel, amelyre a könyvtár elérhetőségein tudnak jelentkezni. Októberben, az Országos Könyvtári Napok alkalmából Nyáry Detti bábszínháza Sündisznó című előadásával várják majd a családokat. A könyvtár rendszeresen ad otthont környezettudatos programoknak is, az évek óta itt működő Ökokör legközelebbi beszélgetésének témája a szépségápolás lesz októberben.

„Fontos számunkra, hogy a könyvtár valódi, sokszínű közösségi tér legyen, és bízunk benne, hogy megújult tereit sokféle módon tudják majd használni a legkülönbözőbb korosztályok” – hangsúlyozta Őri Melinda. A FSZEK Békásmegyeri Könyvtára augusztus 16-tól szeptember 5-éig a nyári nyitvatartás szerint, minden hétfőn 12 és 18 óra között, kedden és csütörtökön 9-től 15 óráig, szerdán és pénteken 13 és 18 óra között várja régi és új látogatóit.

PRUSINSZKI ISTVÁN

EREDETILEG MEGJELENT
AZ ÓBUDA ÚJSÁG 2021. AUGUSZTUS 13-I SZÁMÁBAN

FOTÓK: PATEK ANDREA

süti beállítások módosítása