Prusi Dosszié

Prusi Dosszié

ÉLETMENTŐ SZŰRŐVIZSGÁLATOK

2021. október 22. - Prusi

Számos betegség legyőzhető, ha idejében felismerik, ezért is érdemes kihasználni az ingyenes szűrővizsgálatokat, s nem lehet elégszer felhívni a figyelmet a különböző szűrések fontosságára. Dr. Budai András főorvossal, a Szent Margit Rendelőintézet ügyvezető igazgatójával az egészségnapok tapasztalatairól, a szakrendelőben megvalósult fejlesztésekről, az egészségügyi ellátás színvonalának növeléséről és a betegek felelősségteljes hozzáállásának fontosságáról is beszélgettünk.

20211022_illusztracio_1.jpg

– Sokan voltak kíváncsiak az egészségi állapotukra a Szent Margit Rendelőintézet és az Óbudai Egészségfejlesztési Iroda által közösen szervezett őszi egészségnapon. Milyen tanulságokkal szolgálnak az ingyenes szűrővizsgálatok?

– Több mint háromszáz kerületi lakos jött el a Vörösvári úti rendelőbe, ahol tizenegyféle ingyenes szűrést végeztek, tanácsadással egybekötve. Nem lehet elégszer felhívni a lakosság figyelmét a különböző szűréseknek a fontosságára. Sokan attól félve nem mennek orvoshoz, hátha találnak valamit, inkább homokba dugják a fejüket. Holott pontosan azért vannak a szűrések, hogy ha találnak valamit, akkor arra felhívják a figyelmet, gyógykezelésre irányítják, illetve ki tudják zárni az esetleges betegségek jelenlétét. Ha csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor már éreznek valamit, amikor valamilyen tünet jelentkezik, akkor sajnos általában már késő. Ez leginkább a daganatos betegségekre érvényes, amelyeket már igen hamar ki lehet mutatni szűrésekkel, és nagy részüket kezelni, meggyógyítani is lehet. Mire a daganatos betegségnél érez valamit az ember, már van valamilyen tünete, az általában már túlhaladott, hiszen panaszt okoz. Az egyik leggyakoribb betegség a vastagbélrák Magyarországon, évente több mint 11 ezer betegnél fedezik fel, és a nagy részük túlhaladott. Pedig a vastagbélrák esetében 12-15 év telik el addig, amíg áttétet ad. Ennyi idő alatt nagyon jól meg lehet „fogni”, és megfelelően lehet kezelni.

– Hogyan érintették a szakrendelőt a járvány előző hullámai?

– Míg 2019-ben naponta átlagosan 2000–2200 beteget láttunk el, a múlt évben, a pandémia alatt csak 300–500 beteget, és még most is érezhető a csökkenés a két évvel ezelőtti betegforgalomhoz képest. A krónikus betegek többsége telefonon is fel tudja íratni a recepteket, így nem feltétlenül kell személyesen megjelenniük a rendeléseken. Egyes szakterületeken jól működnek a telefonos konzultációk, a páciensek egy részét ily módon is ki lehet szűrni, illetve más szakrendelésre irányítani. De természetesen minden betegnél történhet olyan változás, amit ő nem vesz észre, ezért szükségesek az időnkénti felülvizsgálatok, a személyes orvos-beteg találkozások. Előfordul az is, hogy egy-egy beteg már kész „diagnózissal” érkezik, mert elhiszi, amit valamelyik kétes hitelességű internetes oldalon olvasott, és olykor igencsak nehéz meggyőzni az ellenkezőjéről.

20211022_illusztracio_2.jpg

– Milyen fontosabb fejlesztések valósultak meg az elmúlt években az intézményben?

– Az Egészséges Budapest Program keretén belül elkezdődött a Csobánka téri rendelő felújítása, energetikai korszerűsítése, ezen felül mindhárom telephelyünkön, összességében csaknem 400 millió forintból sikerült beszerezni új műszereket, eszközöket, amelyek segítségével magasabb szintű betegellátást tudunk biztosítani. A Vörösvári úton és a Csobánka téren is új ultrahang-készüléket kapott a kardiológia, a röntgen, az urológia és a nőgyógyászat. Új endoszkópos tornyot szereztünk be a gasztroenterológiára, új berendezések érkeztek a fizikoterápiára, és rövidesen új fogászati széket kap a szájsebészet. A napokban érkezik a szemészetre egy OTC – optikai koherencia tomográfiás – készülék, amely igen nagy segítség lesz a gyors diagnózisok felállításában, a betegeket nem kell más intézményekbe küldeni. De nincs olyan osztály, amelyik nem kapott volna valamilyen, a holnap színvonalát mutató készüléket.

– Miként próbálják meg növelni a betegellátás színvonalát?

– Gyakorlatilag folyamatosan próbálunk orvosokat és asszisztenseket felvenni azokra az osztályokra, ahol kevés van belőlük. Ez rendkívül nehéz feladat, hiszen bizonyos orvosok eleve a hét minden munkanapján más-más intézményben dolgoznak. Egyes szakterületeken pedig szinte lehetetlen orvost találni, mert átmentek a magánszférába, ahol ötször-tízszer annyit kereshetnek, mint egy szakrendelőben. A szakdolgozókat általában úgy próbálja meg felvenni az ápolási igazgató, hogy több szakterületen is legyen tapasztalatuk, és tudják helyettesíteni egymást a különböző osztályokon. A betegellátás színvonalának növeléséhez természetesen nélkülözhetetlen az egészségügyi műszerpark folyamatos fejlesztése. Egyik alapelvünk, hogy amennyire csak lehet, végleges ellátást kapjanak a betegek a szakrendelőben, és csak azok kerüljenek kórházba, akiket ott kell ellátni. Nem szükséges például azért befeküdni két hétig, hogy beállítsák a vércukorszintet, amit egy diabetológiai rendelésen is be lehet állítani. Azokat kell csak kórházba küldenünk, akiknek annyira ingadozik a vércukorszintjük, hogy speciális vizsgálatok szükségesek a beállításhoz.

20211022_illusztracio_3.jpg

– Az egyes szakrendeléseken nőtt vagy csökkent az előjegyzési, várakozási idő a vizsgálatokra az elmúlt időszakban?

– Honlapunkon van lehetőség előjegyzésre, szakterületenként változóan általában egy–három hónappal előre tudnak időpontot foglalni a rendelésekre a lakosok. Ez mindig attól függ, hogy az egyes szakrendeléseken mennyi idő alatt tud ellátni az orvos egy beteget óránként, ezért más-más az előjegyzési szám. Bizonyos rendeléseken 10-15 perc alatt el lehet végezni a vizsgálatokat, de akad olyan is, ahol akár 50 percig is tarthat. Egy szakrendelésen egy óra alatt átlagosan négy előjegyzett beteget tudnak fogadni, s mellettük időt kell hagyni azokra a betegekre is, akik soron kívüli, gyors ellátásra szorulnak. Nagyon fontos felhívni a figyelmet arra, hogy ha lefoglalnak maguknak egy időpontot, akkor lehetőleg jelenjenek is meg a szakrendelőben. Ha valamilyen oknál fogva mégsem tudnak eljönni, akkor mindenképpen jelezzék azt telefonon vagy a honlapon az előjegyzés lemondásánál, így lehetősége nyílik más betegnek jelentkezni. Múlt héten például volt olyan nap, hogy az előjegyzett 515 betegből 168-an nem jelentek meg. Ez nagyon magas szám, ők ilyenkor másoknak az idejét foglalják el. A várólisták csökkentéséhez nélkülözhetetlen a betegek felelősségteljes hozzáállása.

PRUSINSZKI ISTVÁN

EREDETILEG MEGJELENT
AZ ÓBUDA ÚJSÁG 2021. OKTÓBER 22-I SZÁMÁBAN

FOTÓK: PATEK ANDREA

süti beállítások módosítása