Prusi Dosszié

Prusi Dosszié

ÉRTÉK, MINŐSÉG, SOKSZÍNŰSÉG

2021. január 29. - Prusi

Az Óbudai Társaskör hiteles, szerethető otthona a zene- és irodalombarátoknak, emellett élő közösségi tér, ahol minden generáció megtalálja a számára legkedvesebb programot. Az intézmény vezetésével Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat idén január elsejétől öt évre Vass Lajost, a Szolnoki Szigligeti Színház korábbi igazgatóját, a Magyar Állami Operaház 2006 és 2010 közötti főigazgatóját bízta meg. Bár a jelenlegi járványhelyzetben rövid távon csak óvatosan lehet tervezni, a korlátozások feloldását követően ismét pezsgő kulturális élet költözhet a kerületi fenntartású, de fővárosi – sőt a komolyzene területén országos – jelentőségű intézménybe. Vass Lajossal a Társaskör jövőjét érintő elképzeléseiről, célkitűzéseiről beszélgettünk.

20210129_illusztracio_1.jpg

– Milyen indíttatásból nyújtott be pályázatot az Óbudai Társaskör vezetői feladatainak ellátására?

– Huszonkilenc évvel ezelőtt elmentem egy kamarazenekar próbájára. Hihetetlen alázattal, koncentrálással, fegyelemmel és pontossággal próbáltak. Bámulatos volt. Este pedig meghallgattam a koncertet. Frenetikus élményt adott, lenyűgöző volt. Elvarázsolt! A zenekar a Rolla János vezette Liszt Ferenc Kamarazenekar volt. A helyszín pedig az általam addig nem ismert Óbudai Társaskör volt, élén Merényi Judittal. Bennem már akkor, a közös munka során pedig később még inkább, a zenekar és a Társaskör szinte eggyé vált. Beléjük szerettem! Csodát csináltak külön-külön és együtt is. Az elmúlt közel három évtizedben sokszor, különféle alkalmakkal voltam a Társaskörben. Mindig magasra tették a mércét. Az épület és a benne folyó munka összeforrt, összecsiszolódott. Ezt érezte, értette, szerette meg Óbuda lakossága, a közönség. Ez az intézmény az évek során olyan ékszerdobozzá vált, aminek lelke van! A művészeti és kulturális életben közel negyven év alatt több helyen dolgoztam, különböző munkakörben. Úgy érzem, e tekintetben álmaim, vágyaim döntően teljesültek. Mégis, amikor megláttam a pályázati kiírást az Óbudai Társaskör vezetői feladatainak ellátására, arra gondoltam, hogy én is szívesen tennék értéket ebbe az ékszerdobozba, talán még fényesíteni is tudnám. Ezért adtam be a pályázatomat.

20210129_illusztracio_2.jpg

– Melyek a legfontosabb elemei vezetői programjának, szakmai fejlesztési koncepciójának?

– Az Óbudai Társaskör egyszerre magyar nemzeti identitásunk letéteményese és egyetemes, európai kulturális örökségünk közvetítője, valamint Óbuda-Békásmegyer polgárai számára kiapadhatatlan művészi kincsestár. Az intézmény három sikeres évtizedet tudhat maga mögött, amit igazgatóként Merényi Judit és Harsányi Mária neve fémjelez. Megítélésem szerint 2021-ben ismét korszakhatárhoz érkeztünk: az intézményvezetőnek a „patina és progresszió” jegyében egyszerre kell őriznie a hagyományokat, és megújítani, új közönségrétegek számára is élvezhetővé, átélhetővé tenni az Óbudai Társaskör programkínálatát. Vezetői jelmondatom ebben a kontextusban is érvényes: Érték, minőség, sokszínűség.

– Hogyan szeretné elérni, hogy az Óbudai Társaskör a jövőben is a klasszikus zene otthona, országos jelentőségű központja maradjon?

– Intézményvezetőként arra törekszem, hogy az Óbudai Társaskörnek minden évszakban legyen egy-egy kiemelkedő, országos jelentőségű komolyzenei eseménye. A negyedévente rendezendő, világszínvonalú kamarazenei hangversenyeknek köszönhetően azt szeretném, hogy az Óbudai Társaskört „a komolyzene ékszerdobozaként” emlegessék. Ebben a folyamatban az Anima Musicae Kamarazenekarra, a Budapesti Vonósokra, a Liszt Ferenc Kamarazenekarra és az Óbudai Kamarazenekarra éppúgy számítok, mint külső partnerekre. Komolyzenei hangverseny-sorozatainkban folytatni szeretném a Budapesti Filharmóniai Társaság kamarazenei estjeit, a népszerű Játékos muzsika 7x10 percben című programot, a kiváló Szent Efrém Férfikar koncertjeit, a Házimuzsika ciklust, illetve a régizenei sorozatot. Megmaradnak a Fehéren–Feketén című zongoraestek, a zeneakadémisták rendszeres hangversenyei, illetve a Roth Ede által vezetett Gitármuzsika Óbudán sorozat.

– Milyen programokra számíthatnak a könnyűzene kedvelői?

– Az Óbudai Társaskör „rezidens” együtteseire, a Budapest Ragtime Bandre és a Kék Duna Szalonzenekarra a jövőben is kiemelten számítunk. A hely szelleméhez jól illeszkedik a tradicionális jazz: a két világháború közötti swing és dixieland. Ennek jegyében a Kossuth-díjas Hot Jazz Banddel, a szegedi Molnár Dixieland Banddel, valamint fiatalabb előadókkal tervezek koncerteket. Önálló Társaskör-produkciók létrehozása is elsősorban a komoly- és könnyűzene, illetve a zenés irodalmi estek területén lehetséges.

20210129_illusztracio_3.jpg

– A saját szervezésű kulturális programok, jól működő klubok közül melyeknek a folytatását, bővítését tartja kiemelt feladatnak?

– A szabadtéri, nyári előadásokban rejlő lehetőségek kiapadhatatlanok, ezért a következő öt évben még nagyobb stiláris és műfaji változatosságra törekszem. Jól működő sorozatainkat – Muzsika a kertben, Opera a kertben – megőrizzük, miközben nagy hangsúlyt kap a pesti kabaré, a zenés komédia gazdag hagyománya, valamint évente legalább egy-egy előadással megjelenik az operett, a musical, a jazz, a népzene, a világzene és az akusztikusan előadott popzene. Szeretném, ha minél több kiemelkedő művész tervezne önálló estet kifejezetten az Óbudai Társaskör színpadára. Jól működő klubjaink – Zenebarátok Klubja, Mozart Klub, Bridzs Klub – megőrzése fontos feladat, de legalább ugyanilyen fontos, hogy nyitni tudjunk a fiatalabb korosztály felé. Szeretnék jazzklubot indítani Óbudán, amelynek célja a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végzett fiatal tehetségek felkarolása. A hazai kortárs alkotóművészet segítése érdekében zeneszerzői pályázatok kiírását, ösztöndíj-program beindítását is tervezem, és az Óbudai Társaskör Galériában is a fiatal, pályakezdő tehetségek támogatására helyeznénk a hangsúlyt.

– Pályázatának fontos pillére az együttműködés szélesítése a különböző intézményekkel, civilszervezetekkel, nemzetiségekkel. Melyek a legfontosabb célkitűzései ezen a téren?

– A kiemelt együttműködések mellett szeretném folytatni, illetve feleleveníteni a közös gondolkodást és programszervezést a kerület más kulturális intézményeivel, például az Óbudai Kulturális Központtal és az Óbudai Múzeummal, illetve az Óbudai Danubia Zenekarral. A Társaskör hagyományosan jó kapcsolatot ápol a kerületben tevékenykedő művészeti iskolákkal, ami megőrzendő, fejlesztendő érték. Kerületi fenntartású, de fővárosi – sőt a komolyzene területén országos – jelentőségű intézményként az Óbudai Társaskör kötelessége a Magyarországon élő nemzetiségek kulturális értékeinek felmutatása. Ugyanilyen fontos az Óbudai Ifjúsági Önkormányzat művészeti kezdeményezéseinek támogatása, befogadása. Intenzív kulturális együttműködés kialakítását tervezem Óbuda-Békásmegyer testvérvárosaival is.

20210129_illusztracio_4.jpg

– A jelenlegi járványhelyzetben érzékelhetően nagy hangsúlyt kapott az online kultúraközvetítés. Hogyan tudják kiaknázni az ebben rejlő lehetőségeket?

– Az Óbudai Társaskör befogadóképessége igen korlátozott, miközben a megszülető komoly- és könnyűzenei, irodalmi, színházi produkciók meggyőződésem szerint sokkal szélesebb érdeklődésre tartanak számot. Ezért korszerű, de költséghatékony technikai megoldásokkal, pályázati forrás bevonásával kívánjuk megteremteni az előadások professzionális kép- és hangrögzítésének, valamint élő közvetítésének lehetőségét. A Digitális Társaskör Program a kreatív iparban jól ismert, könnyen megjegyezhető DTP rövidítést és márkanevet kapja majd.

PRUSINSZKI ISTVÁN

EREDETILEG MEGJELENT
AZ ÓBUDA ÚJSÁG 2021. JANUÁR 29-I SZÁMÁBAN

FOTÓK: PATEK ANDREA

süti beállítások módosítása