Prusi Dosszié

Prusi Dosszié

FÉRFIAK ÁLDOTT ÁLLAPOTBAN?

2015. február 27. - Prusi

Egy brit tudóscsoport évtizedek óta ígéretes kísérleteket folytat a férfiak megtermékenyítésével kapcsolatban. A meglehetősen szélsőséges érzelmeket kiváltó, utópisztikus elképzelés szerint a hormonkezeléssel megvalósított terhességet császármetszéshez hasonló szülés követi majd, és már arra is kidolgozták a módszert, hogy az „édesapa” is tudjon „anyatejet” termelni. Vajon tényleg valóra válhat több világhírű sci-fi regény és film elképesztő alapötlete, az áldott állapotba került férfi?

20150227_illusztracio_1.jpg

A tudomány rendkívüli mértékű fejlődésének köszönhetően számos korábban elképzelhetetlen lehetőség – mint a mesterséges megtermékenyítés, a szervátültetés vagy az őssejtterápia – ma már az orvosi rutineljárások közé tartozik. A fejlett technológia azonban nem csupán a gyógyítás nemes céljait szolgálja, hanem több futurisztikus és szürreális ötlet megvalósítását is elérhető közelségbe hozta. Egy – a klónozáshoz hasonlóan hatalmas vitát kiváltó – újabb kutatási program a férfi és a női nem közötti biológiai egyenjogúságra kínál megdöbbentő alternatívát…

 

Várandós „kispapák”

Napjainkban mindössze a béranyaság vagy az örökbefogadás jelenti a gyermekvállalás járható útját azoknak a nőknek, akik fejlődési rendellenesség vagy súlyos sérülés következtében alkalmatlanná váltak a terhességre. Ezen az „áldatlan állapoton” kíván változtatni a Lord Robert Winston brit orvosprofesszor és munkatársai által kidolgozott módszer, amelynek köszönhetően néhány éven belül lehetővé válhat, hogy egy férfi hordja ki a szervezetébe ültetett embriót! A reprodukciós eljárások prominens alakja a témáról írt könyvében részletesen bemutatja a lombikbébi-program történetét és legújabb eredményeit, vagy ahogyan ő nevezi: a mesterséges megtermékenyítés „forradalmát”.

20150227_illusztracio_2.jpg

A londoni Imperial College laboratóriumában dolgozó kutató abból indult ki, hogy a méh nem feltétlenül szükséges a sikeres terhességhez. Lord Winston bizarr elképzelése alapján a mesterséges úton megtermékenyített petesejtet a férfi hasüregébe ültetik majd be, míg a táplálékot adó méhlepényt az egyik hasi szerv véráramához kapcsolják, amely a magzat fejlődéséhez szükséges tápanyagot biztosítja. Ezzel egyfajta méhen kívüli terhesség valósul meg, s amikor „eljön az idő”, az újszülött császármetszéssel látja meg a napvilágot. A „kispapát” természetesen folyamatosan női hormonokkal kell kezelni, hogy ne lökődjön ki az embrió, ezért a várandós férfinak a testi és lelki változásokra – például a látványos mellnövekedésre vagy az érzelmi érintettségre – is fel kell készülnie. A nem mindennapi kutatási programot vezető professzor szerint a kilenc hónapos terhesség végén világra hozott újszülött éppen olyan egészséges lesz, mint egy „hagyományos” úton született csecsemő. Arra azonban már nem tért ki, hogy ebben az esetben milyen szerep jut majd az „anyának”, pontosabban lesz-e egyáltalán értelme ennek a kifejezésnek…

 

Kölcsönkapott anyaméh

A hasonló kutatásokat végző Simon Fishel, az angliai Nottingham város klinikájának vezetője elismerte, hogy a férfi terhesség elméletileg megvalósítható, de arra is felhívta a figyelmet, hogy a beavatkozás számos veszélyt hordoz magában, például a női hormonkezelés fiziológiai és lelki kockázatait vagy a belső vérzés lehetőségét. „Egy méhen kívüli terhesség során a megtermékenyített petesejt a hasüregben tapad meg, és ott indul fejlődésnek. Ez az állapot azonban mind az anyát, mind a magzatot veszélyeztető szövődményeket okoz, és a gyermek csak a legritkább esetben hordható ki egészségesen” – magyarázta a professzor, aki szerint egy terhes férfinél hasonlóan súlyos komplikációkkal kell számolni, amely akár a „várandós apa” és a magzat életébe is kerülhet.

20150227_illusztracio_3.jpg

A férfi terhesség megvalósításáért küzdő kutatókat talán éppen egy forradalmian új lehetőség segíti majd a probléma áthidalásában: a méhátültetés. A sikeres állatkísérletekkel igazolt módszer elsősorban természetesen a méh nélkül született nők számára jelenthet segítséget, de – az eljárást kidolgozó svéd Sahlgrenska Egyetem munkatársa, Mats Brannstrom szerint – elméletileg férfiaknál is sikerrel járhat. A beavatkozás azonban mindkét nem esetében komoly etikai és morális kérdéseket vet fel. Elég abszurd elképzelés például, hogy akár egy nő, akár egy férfi (!) ugyanabban a méhben hordja ki a gyermekét, amelyben ő fejlődött édesanyja hasában. A műtéti eljárás szempontjából ugyanis az a legoptimálisabb, ha a befogadó páciens anyja vagy lánytestvére a donor, mivel ezzel minimálisra lehet csökkenteni az új szerv kilökődésének veszélyét. További problémát jelent, hogy a kis utód megszületése után ki kell operálni a „kölcsönkapott” méhet, mert csak így kerülhető el az egész életen át tartó immunterápia.

 

Érzelmi kötődés

Valóban akad majd férfi, aki – a gyermekvállalás oltárán saját életét is veszélyeztetve – aláveti magát egy ilyen kétes kimenetelű, és erkölcsileg is „erősen” vitatható eljárásnak? Minden jel szerint igen… Lord Winston szenzációs bejelentését követően ugyanis több ezer lehetséges „hímnemű anya” érdeklődött a gyermekáldás iránt. A brit orvos állítólag már fel is készült az első ilyen műtétre, és jelenleg befektetőket keres egy férfi terhességi klinika megalapításához. Sőt, a közelmúltban újabb sokkoló alternatívával is próbálta felhívni a figyelmet a rendhagyó „apaszerep” jelentőségére. A professzor szerint egy férfi nem csupán képes lesz kihordani a gyermekét, hanem szoptatni is tudja majd!

20150227_illusztracio_4.jpg

Első hallásra több mint meglepő, de a tejtermelés rejtett képessége a férfiakban korábban sem volt ismeretlen az orvostudomány előtt. A spontán tejkiválasztást általában valamilyen betegség vagy hormonkezelés indítja be, de a mellbimbó hosszan tartó, folyamatos ingerlése is elősegítheti a folyamatot. „A hím tejképződés számos potenciális előnyt hordoz. Egyrészt elősegítené azt a fajta érzelmi kötődést az apa és a gyermek között, amely jelenleg csak a nő és a csecsemő között alakul ki. Másrészt érdemes szem előtt tartani, hogy a fejlett országokban a legtöbb anya gyakorlatilag nem tudja ellátni a szoptatás feladatát az elégtelen tejképződés miatt, pedig az anyatej a gyermek fejlődéséhez nélkülözhetetlen tápanyagokat tartalmaz” – véli Jared M. Diamond amerikai természettudós. A tejkiválasztás evolúciós okait kutató professzor persze azt is elismeri, hogy az első férfi, aki képes táplálni a gyermekét, a többi férfi szemében nevetség tárgya lesz, de az optimista biológus szerint a cél szentesíti az eszközt.

 

Vegyes fogadtatás

Az ember evolúcióját és genetikai programját egész egyszerűen kigúnyoló és a feje tetejére állító elképzelést több – vélhetően identitászavarral küzdő férfiakból álló – szervezet is örömmel fogadta. Az egyik nyilatkozó szerint a terhességet az összes férfi számára elérhető lehetőséggé kell tenni, ellenkező esetben sérül a nemek közötti egyenjogúság. A felelősen gondolkodó szakemberek többsége – az egyházak képviselőivel egyetértésben – azonban felháborítónak és elfogadhatatlannak tartja a „várandós férfi” ideálját és az ezzel kapcsolatos „tudományos” kutatásokat. Lord Winston ugyan egyszer sem nyilatkozott a magánéletéről, de gyaníthatóan nem a természetes úton történő szaporodást tekinti követendő példának a 21. századi emberiség számára. Egyelőre tehát minden jel arra utal, hogy az uniformizálást és a globalizációt csak az emberiség elenyészően kis része akarja kiterjeszteni a nemekre is azzal, hogy biológiai területen is bevezetné az egyenjogúságot. Igazán örömteli lenne, ha ez a hátborzongató jövőkép soha nem is lépne ki a sci-fi regények és filmek keretei közül.

PRUSINSZKI ISTVÁN

EREDETILEG MEGJELENT
A HIHETETLEN! MAGAZIN 2009. AUGUSZTUSI SZÁMÁBAN

 

20150227_keretes_1.jpgMásodszor szült a „terhes férfi”

 

A múlt évben hatalmas szenzációt – és azzal arányos botrányt – kavart a „terhes férfiként” elhíresült Thomas Beatie, aki nőből operált férfiként vállalta, hogy szülésre képtelen felesége, Nancy helyett kihordja „közös” gyermeküket. A 35 éves oregoni férfi 1998-ban döntött a nemi átalakító műtét mellett, amelynek részeként hormonkúrába kezdett és leoperáltatta a melleit, de női nemi szerveit megtartotta. A mesterséges megtermékenyítésre tett első próbálkozás méhen kívüli terhességhez vezetett, a következő kísérlet viszont sikerrel járt: Thomas egy évvel ezelőtt egészséges kislánynak adott életet. A szokatlan páros nem sokat várt a folytatással, így a férfi ismét teherbe esett, és 2009. június 9-én világra hozta kisfiát, akit természetesen a feleség szoptat.

 

Drágám, nem vagy egyedül!

20150227_keretes_2.jpg

Egy brit felmérés szerint minden negyedik apa életében legalább egyszer átéli a Couvade-szindróma vagy férfi álterhesség néven ismert tünetegyüttest, amikor a „várandós” férfi a kismamához hasonló testi és lelki tüneteket mutat: szorongó és ingerlékeny, gyakran kínozza fáradtság, étvágytalanság, derék- és hátfájás, émelygés vagy gyakori vizelési inger, és átlagosan négy-öt kilós súlygyarapodás is tapasztalható. A meglepő folyamatért feltehetően a várandós nő által kibocsátott illatanyag, a feromon felelős, amely megzavarja a férfi hormonháztartását, de az anya és a gyermek egészsége miatti szorongás és a leendő új élethelyzettől való félelem is látványos tüneteket válthat ki.

 

20150227_keretes_3.jpgValóság vagy fantázia?

 

A „férfi terhesség” fantasztikus lehetősége a sci-fi írók és a filmrendezők képzeletét is megmozgatta. Ursula Kroeber Le Guin A sötétség bal keze című regényében a nemi jelleg az ember különböző életszakaszaiban változó, így a terhességet bárki átélheti. A Lois McMaster Bujold Ethan of Athos című könyvében bemutatott utópisztikus társadalomban a férfiakat egy beültetett méh segíti a gyermek kihordásában. Marge Piercy Woman on the Edge of Time című regényében a magzatokat egy mesterséges méh táplálja, viszont mindkét nem tagjai tudnak szoptatni. A Junior című fergeteges vígjátékban pedig a terhes Arnold Schwarzenegger domborít bájos pocakkal, és az „áldott állapot” érzelmes oldaláról is bemutatja a Terminátort…

süti beállítások módosítása