Prusi Dosszié

Prusi Dosszié

A SARKI FÉNY BŰVÖLETÉBEN

2015. január 22. - Prusi

Az északi fény lenyűgöző látványa szeptembertől áprilisig olyan utazókat vonz a sarkkörön túl fekvő úti célokra, akiket még a zord és szélsőséges időjárás sem riaszt el a különleges természeti jelenség megtekintésétől. Napjainkban egyre több utazási iroda kínál vezetett túrákat és romantikus utakat azoknak, akik – egzotikus nyaralóhelyek és trópusi turistaparadicsomok helyett – Skandináviában, Kanadában vagy Alaszkában kívánják eltölteni a jól megérdemelt téli szabadságot, és a sarki fény „bűvöletében” más izgalmas kalandokra is szívesen vállalkoznak.

20150122_illusztracio_1.jpg

Az északi és a déli féltekén egyaránt megcsodálható sarki fény a Föld mágneses erővonalai mentén, néhány száz kilométeres magasságban alakul ki, ahol a Napból érkező részecskesugárzás gerjeszti a légkör molekuláit. A római hajnalistennő, Aurora neve alapján északon aurora borealis, délen aurora australis néven ismert égi anomália rendkívül változatos módon, fényes ív formájában, izzó szalagként vagy a csillagokat is elhomályosító színes függönyként borul az éjszakai égboltra. A sejtelmes fényjelenség egy-egy erősebb naptevékenységet követően alacsonyabb szélességi körökön – így egészen ritkán Magyarországról is – látható, de zavartalan megfigyelésére csak a sarkkörnél is északabbra fekvő tájakon nyílik lehetőség. S bár az utazás nem éppen a legolcsóbb kategóriába tartozik, garantáltan életre szóló élményeket tartogat…

 

Fagyos kalandozás

Az „éjféli nap országaként” is emlegetett Norvégia sarkkörön túli területein a Nap májustól júliusig huszonnégy órán keresztül látható, novembertől januárig viszont egyáltalán nem bukkan fel a horizont felett. A sarkkörtől 350 kilométerre északra található Tromso nem csupán a legtöbb sarkvidéki expedíció kiindulópontja, hanem a régió kulturális és turisztikai központja is, ahol mind az éjszakai napsütés, mind a sarki fény megfigyelésére számos utazási iroda kínál egyéni és csoportos túrákat. A kellően tájékozott turista a helyi holdnaptárból kiválaszthatja a legsötétebb éjszakákat, és egy-egy kisebb cég vagy önálló idegenvezető segítségével valóban a legideálisabb helyszínekről csodálhatja meg a vörös, zöld és kékes árnyalatban pompázó természeti jelenséget. A Hurtigruten hajótársaság exkluzív hajóutakat is szervez az északi fény megtekintésére. A „fjordok kapujából”, Bergenből induló tizenkét napos tengeri körutazás Európa legészakabbi pontjaira viszi a fagyos kalandokra vágyó turistákat, akikre a sarki fény fantasztikus színkavalkádja és számos fakultatív program vár az 5200 kilométeres hajóút alatt. Az igazán bevállalós utazókat – a hagyományos kutyaszánhajtás és a hómobilozás mellett – még egy jégszállodában eltöltött éjszaka vagy a Barents-tengerben történő „megmártózás” sem riasztja vissza a részvételtől.

20150122_illusztracio_2.jpg

A sarki fény iránti érdeklődés az elmúlt években több skandináv ország turizmusát is fellendítette. A svédországi Jukkasjärviban, a sarkkörtől mintegy 200 kilométerre fekvő világhírű jéghotel például szabadtéri programként kínálja az északi fény megtekintésére irányuló túrát, s a káprázatos hómező még misztikusabbá teszi a látványt. Lappföld fővárosában, a sarkkörön található finnországi Rovaniemiben a legtöbb szálloda ébresztőszolgálatot működtet a kíváncsi turisták kedvéért, míg az izlandi hosszú hétvégéket kínáló Discover the World éjszakai dzsiptúrákon garantálja a sarki fényben való gyönyörködést.

 

Különleges panoráma

Az északi fény vonzerejét kihasználva számos utazási iroda szervez regényes kirándulásokat és romantikus túrákat Észak-Amerika sarkkörön túli területeire is. A Frontier Canada ajánlatai között előkelő helyen szerepel az új-skóciai Waverley város közelében épült Inn on The Lake nevű apartman. A páratlan természeti környezetben megbújó luxusszállóból nem kell hosszú barangolásra indulni, hiszen a hangulatos tábortűz mellől vagy az egyedülálló kilátást nyújtó, fűtött szabadtéri medencéből is megtekinthető a varázslatos égi jelenség. A „sarkifény-turizmus” alaszkai központja Fairbanks, az egykori aranyváros, ahol nyáron a vörösen izzó horizont, ősszel és télen pedig az északi fény ejti ámulatba a turistákat. Az Alaska Tours innen indítja csoportjait a legendás Bettle Lodge nevű szállásra, amelytől négy kilométerre, egy különleges panorámát nyújtó megfigyelőállomásról éjszakákon át zavartalanul csodálható a színpompás sarki tünemény.

PRUSINSZKI ISTVÁN

EREDETILEG MEGJELENT
A HIHETETLEN! MAGAZIN 2009. DECEMBERI SZÁMÁBAN

süti beállítások módosítása