Prusi Dosszié

Prusi Dosszié

GYILKOS MILLIÁRDOSOK

2015. január 13. - Prusi

Míg a szegényebb társadalmi rétegek tagjai közül viszonylag gyakran kerülnek az érdeklődés középpontjába veszélyes bűnözők, addig a felső tízezer előkelőségeit csak a legritkább esetben láthatjuk viszont egy-egy gyilkosság gyanúsítottjaként. Pedig a több milliárd forintnak megfelelő vagyonnal rendelkező üzletemberek között is akadnak elvetemült gazemberek, akik erőszakkal próbálják megoldani párkapcsolati problémáikat vagy éppen átmeneti anyagi gondjaikat.

20150113_illusztracio_1.jpg

Két évvel ezelőtt hatalmas sajtóvisszhangot váltott ki egy japán milliárdos letartóztatása, akit kilenc rendbeli nemi erőszak és egy halálhoz vezető nemi erőszak elkövetése miatt ítélt életfogytig tartó fegyházbüntetésre a tokiói bíróság. Az 57 éves Joji Obara harminc éven keresztül ismerkedett fiatal nőkkel, akiket luxuslakásába vitt és elkábított, majd egy bekapcsolt videokamera előtt megerőszakolt. A nyomozók összesen ötezer felvételt találtak a férfi otthonában, valamint egy naplót, amely – az áldozatok neve mellett – megdöbbentő adatokkal segítette az ügy felderítését. Obara bejegyzései alapján a 21 éves ausztrál modell, Carita Ridgway 1992-ben „kloroform-túladagolás” következtében vesztette életét. A közvélemény szerint Obara okozta Lucie Blackman kilenc évvel ezelőtti halálát is, de a 22 éves brit hostess meggyilkolásának vádja alól végül felmentették a férfit. Az áldozat édesanyja tovább küzd azért, hogy független bíróság előtt folytatódjon a tárgyalás, édesapja azonban elfogadta a 150 millió forintos „kártérítést”, amit az ingatlankereskedelemből meggazdagodott japán milliárdos egyik „barátja” ajánlott fel Lucie haláláért.

Életfogytiglani szabadságvesztését tölti az a kaliforniai kereskedő is, aki hosszadalmas válási procedúra helyett gyorsan és kíméletlenül szabadult meg feleségétől: megbízott egy bérgyilkost, hogy vágja el az asszony torkát. A 69 éves Manfred Schockner nejét 2004. november 8-án szúrták le a házaspár Long Beach-i nyaralójában. A rendőrség egy hajléktalan bejelentésének köszönhetően kerítette kézre a bérgyilkost, aki bevallotta, hogy egymillió forintnak megfelelő összeget kapott a piszkos munkáért, amit betörésnek kellett álcáznia. A hidegvérű üzletember legalább 800 millió forint „nyereségre” számított az 52 éves Monique hagyatékából, és azzal sem foglalkozott, hogy életre szóló traumát okoz fiának.

20150113_illusztracio_2.jpg

Nem mindennapi érdeklődés övezi egy brit iparmágnás ügyét, akit szintén felesége meggyilkolásával gyanúsítanak. Az 51 éves Martin Hale elmondása alapján az ötgyermekes családanya 1999. június 22-én váratlanul elhagyta a London külvárosában található luxusvillát, és soha többé nem tért vissza. Ez már csak azért is különös, mert Maureen eltűnése előtt éppen vakációról utazott haza, és lánya 15. születésnapjának megünneplésére készült. A 42 éves korában hivatalosan eltűntnek nyilvánított asszony azóta nem bukkant fel, ráadásul bankszámláját és útlevelét sem használta. A több mint egymilliárd forintos vagyonnal rendelkező kereskedőt korábban nem helyezték vád alá, de a rendőrség továbbra is azt gyanítja, hogy az asszonyt valójában a férje „tüntette el”, így a közelmúltban újra nyomozni kezdtek a rejtélyes ügyben. Elsősorban azt a kerti házat és környezetét vizsgálják át, amit Martin közvetlenül neje eltűnését követően építtetett. A család barátai szerint a milliárdos házassága válságban volt, és az asszony már egy válóperes ügyvédet is felkeresett. A hatóság ráadásul csalással is vádolja a férfit, mert Hale vélhetően felesége nevében töltött ki hivatalos iratokat, és az életbiztosításból származó tekintélyes összeghez is hozzá akart jutni.

Felesége meggyilkolásáért kell felelnie a törvény előtt egy ausztrál milliárdosnak is. A rendőrséget 2007. december 28-án este riasztották Frank Haschka otthonába, de a helyszínre érkező rendőrök már csak az asszony holttestét találták meg. Az idős férfi azt állítja, hogy tettét önvédelemből követte el, mert felesége késsel támadt rá, és többször is megsebesítette egy heves vita tüzében. Az osztrák származású üzletember ötéves korában költözött szüleivel Ausztráliába, és elképesztő vagyonára építkezési vállalkozóként tett szert. A házaspár 30 évig élt együtt a 600 millió forintra értékelt sydneyi villában. A bűntény valósággal sokkolta a családtagokat és a szomszédokat, akik szerint a vádlott rajongott a feleségéért, és még csak a hangját sem emelte fel soha.

20150113_illusztracio_3.jpg

A 68 éves amerikai milliárdos, Billy J. Cox jelenleg 20 éves börtönbüntetését tölti Illinois államban. A férfi 2004. szeptember 13-án brutálisan megverte nejét, és az öntudatlan nőt a lezárt garázsban hagyta, miközben két autót járatott. A rendőrség Carolyn családtagjainak bejelentése után találta meg az életveszélyes sérüléseket szenvedett asszonyt. A milliárdos azt állította, hogy a bűntett reggelén éppen öthektáros birtokán sétálgatott, és felesége minden bizonnyal akkor sérült meg, amikor leesett egy létráról a garázsban. A rendőrség azonban gyilkossági kísérlet miatt indított eljárást Cox ellen, aki a vád szerint Carolyn 400 millió forintos életbiztosítására pályázott.

Az egyik neves brit biztosítótársaság igazgatója olyan kegyetlenül bántalmazta gyermekét, hogy a kislány két nappal később belehalt sérüléseibe. A 350 millió forintot érő londoni luxusapartmanhoz 2007. június 3-án riasztották a rendőrséget, mert a szomszédok hangos sikítozást és sírást hallottak az egyébként csendes lakásból. A kiérkező járőrök eszméletlen állapotban találtak rá a mindössze kétéves Yanire Izagára, az őt védeni próbáló anyját, Ligiát pedig sokkos állapotban szállították kórházba. A 39 éves Alberto Izaga tettével nemcsak a nyilvánosságot, hanem közvetlen környezetét is megdöbbentette, hiszen kifejezetten udvarias és nyugodt embernek ismerték. A pszichiátriai megfigyelés alá helyezett multimilliomos – állítása szerint – a „munkahelyi stressz” miatt veszítette el önuralmát.

20150113_illusztracio_4.jpg

Az amerikai New Hampshire bírósága 2008 októberében egy Las Vegas-i üzletembert ítélt életfogytiglani börtönbüntetésre. Az 56 éves John Brooks 2005. június 27-én három gyilkost bérelt fel, hogy végezzenek egy szerencsétlen rakodómunkással, aki állítólag kirabolta őt. A rendkívül szerény anyagi körülmények között élő Jack Reid egyszerű lomtalanításra kapott megbízást az üzleti sikereinek elismeréseként számos alkalommal kitüntetett milliárdostól. Brooks gyanúja szerint azonban az alkalmazott értékes tárgyakat is eltulajdonított tőle, ezért bosszúból halálra verette a férfit. A korábban politikusi babérokra törő vállalkozó bűnössége valósággal sokkolta a közvéleményt, amely egyre értetlenebbül áll a korábban pozitív példaképnek tekintett társadalmi elit tagjai által elkövetett újabb és újabb brutális bűncselekmények előtt.

PRUSINSZKI ISTVÁN

EREDETILEG MEGJELENT
A HIHETETLEN! MAGAZIN 2009. ÁPRILISI SZÁMÁBAN

 

A pénz nem boldogít

20150113_illusztracio_5.jpg

Ígéretesnek indult együttműködésnek vetett véget Gerard Reid, amikor elrabolta, megkínozta és halálosan megfenyegette üzlettársát. Az 52 éves brit vállalkozó egymilliárd forintos luxusvillájában tartotta fogva a Srí Lanka-i férfit, akit azzal gyanúsított, hogy több millió forintnak megfelelő összeggel rövidítette meg. A milliárdos ellen emberrablás, testi sértés és zsarolás miatt emeltek vádat, s végül tíz évet kapott az öt napig tartó magánakcióért. Egy amerikai milliomosnak bántalmazásért és zaklatásért kell felelnie a törvény előtt, mert nyolc hónapon keresztül tartotta fogva 52 éves szeretőjét. A sértett hölgy, Bette Marchek azt vallotta a bíróságon, hogy 2005-től „közös megegyezéssel” folytatott szexuális viszonyt William Strausszal, de két évvel később ki akart lépni a kapcsolatból. A féltékeny férfi ekkor 40 hektáros, elszigetelt westchesteri birtokára hurcolta, rendszeresen bántalmazta, éheztette és fenyegette. A dúsgazdag gyanúsított „természetesen” tagadja a vádakat.

 

Bankot rabolt a nyugdíjas milliomos

20150113_illusztracio_6.jpg

Többszörös bankrablással gyanúsítanak egy 73 éves amerikai milliomost. Az FBI által nyilvánosságra hozott bizonyítékok alapján a „tipegő banditaként” elhíresült férfinak szerencsejátékra kellett a pénz. Robert A. Christie 22 évig dolgozott matematikatanárként az oregoni Albany városában, de természetesen nem a pedagógusi pályának köszönheti több százmillió forintos vagyonát, hanem az általa bérbe adott ingatlanokból származó bevételnek. A bíróság szerint az idős férfi 15 millió forintot rabolt össze, Christie családja azonban elképzelhetetlennek tartja, hogy a beteges, nyugdíjas tanár követte el a bűncselekményeket.

süti beállítások módosítása