Prusi Dosszié

Prusi Dosszié

PÁNIKRA SEMMI OK?

2014. március 08. - Prusi

A tünetek gyakran egy súlyos betegség szimptómáit mutatják – ám a pánik gyorsabban és szélesebb körben terjed, mint bármely ismert fertőzés. A legújabb kutatások szerint a tömeghisztériának nevezett megmagyarázhatatlan viselkedés olyan „pszichikai járvány”, amely nemcsak a kollektív tudatra és a csoportos ösztönre vezethető vissza, hanem feltehetően az érzékszerveken túli észleléssel is szoros kapcsolatban áll.

20140308_illusztracio_1.jpg

Tovább

PSZICHONAUTÁK

2014. március 07. - Prusi

Az ufológia szélsőséges irányzatai meglepő hatást gyakorolnak a régimódi, bevált dogmáknak hangot adó UFO-kutatókra. Az idegen világokat kutatók között egyre többen vallják magukénak a mágia és a sámánizmus tanításaiból ismert nézeteket. Egyes – önmagukat „kiválasztottnak” tartó – csoportok például úgy próbálják megközelíteni a spirituális szférákat, hogy közben hallucinogén füvek és gombák segítik őket a transzállapot elérésében.

20140307_illusztracio_1.jpg

Tovább

BUDAPESTI FORGÁCSOK II.

2014. március 06. - Prusi

ZÁLOGKÖNYVTÁR

Egyszer valaki kitalálta, hogy a Múzeum-kertben pavilont állítson az olvasók számára, benne mindenféle könyv, körülötte kényelmes padok, a kölcsönzés pedig zálogtárgy útján történjen.

A pavilon fel is épült a Nemzeti Múzeum Bródy Sándor utcai oldalánál, a Kazinczy- és a Herman Ottó-szobor közelében. Tele volt könyvvel, barátságos könyvtárosok nyújtották át a kívánt kötetet. Cserébe az olvasó zálogot adott: kulcscsomót, bicskát, nyakláncot, villamosbérletet – ami akadt.

Én itt nemsokára törzsolvasó lettem. Hát van jobb szórakozás nyáron, az iskolai szünetben, mint az olvasás? Nekem nem volt, mindennap odasétáltam az árnyas ligetben megbújó pavilonhoz, és kértem az előző nap abbahagyott könyvet. Mert ilyen előjogom is lett. Sőt. A könyvtáros is ember, néha el kellett osonni a Múzeum oldalajtóján valahová, nos, ilyenkor szerénységem teljes 13 éves terjedelmében helyettesíthettem a hivatalosságot. Fantasztikus érzés volt. Ugyan érdemi tevékenységet (ú. m. könyv átadását és visszavételét, zálogtárggyal kapcsolatos intézkedést) nem végezhettem – de akkor is. Ott ültem a hivatalos székben, és néztem az olvasókat, mint egy császár.

Aztán ősszel a pavilont lebontották, a zálogkönyvtár megszűnt. Nekem emlék maradt.

bp_forgacs_20140306.jpg

Tovább

LIPÓTVÁROS REÁLJOGÚ GYÓGYSZERTÁRA

2014. március 05. - Prusi

A Hercegprímás utca 21. számú háromemeletes épület Lipótváros egyik legkalandosabb múltú lakóháza. Terveit Simonyi Ágost megbízásából a XIX. század egyik legtöbbet foglalkoztatott pesti építésze, Zitterbarth Mátyás (1803–1867) készítette. A romantikus stílusú épület vastag falai, lépcsőházi díszítései és klasszicista folyosórácsai néma tanúként megélték az 1848-as forradalom eseményeit éppúgy, mint a második világháborút. Több mint 165 éve, 1847-ben került sor átadására.

20140305_illusztracio.JPG

Tovább
süti beállítások módosítása