Névjegy

prusidosszie_profilkep.jpg

 

E-mail: prusiblog@gmail.com

 

Prusinszki István 2003-ban szerzett újságíró szakképesítést a BKF-en, 2018-ban végzett az ELTE BTK informatikus könyvtáros BA szakán. Középiskolás korától több nyomtatott hírlap és folyóirat munkatársa, jelenleg önkormányzati lapszerkesztő és olvasószerkesztő. Komplex blogját 2012-ben indította; 2015-től a Meridián Csoport alapító tagja. Érdekli a kommunikáció- és információtudomány, a földönkívüli létformák keresésének alternatívái és a tudomány jelenlegi állása szerint megmagyarázatlan jelenségek, hobbija a természetjárás és a fotózás.

Facebook-oldal

Látogatottság

prusidosszie_olvasottsag_202103.jpg

Ajánló

prusi_dosszie_twitter_banner.png

 

ismerd_meg_hazadat_hird.JPG

 

retrospektiv_hird.jpg

 

alhir_dosszie.jpg

 

pislogas_hirdetes.jpg

 

idegen_zona_hird.jpg

 
misztikus_zona_hird.jpg

 tiltott_zona_ujhird.jpg

Adatvédelem

adatkezeles_banner.jpg

PÁNIKRA SEMMI OK?

Prusi 2014.03.08. 18:23

A tünetek gyakran egy súlyos betegség szimptómáit mutatják – ám a pánik gyorsabban és szélesebb körben terjed, mint bármely ismert fertőzés. A legújabb kutatások szerint a tömeghisztériának nevezett megmagyarázhatatlan viselkedés olyan „pszichikai járvány”, amely nemcsak a kollektív tudatra és a csoportos ösztönre vezethető vissza, hanem feltehetően az érzékszerveken túli észleléssel is szoros kapcsolatban áll.

20140308_illusztracio_1.jpg

Címkék: Misztikus Zóna

PSZICHONAUTÁK

Prusi 2014.03.07. 04:35

Az ufológia szélsőséges irányzatai meglepő hatást gyakorolnak a régimódi, bevált dogmáknak hangot adó UFO-kutatókra. Az idegen világokat kutatók között egyre többen vallják magukénak a mágia és a sámánizmus tanításaiból ismert nézeteket. Egyes – önmagukat „kiválasztottnak” tartó – csoportok például úgy próbálják megközelíteni a spirituális szférákat, hogy közben hallucinogén füvek és gombák segítik őket a transzállapot elérésében.

20140307_illusztracio_1.jpg

Címkék: Idegen Zóna

BUDAPESTI FORGÁCSOK II.

Prusi 2014.03.06. 15:40

ZÁLOGKÖNYVTÁR

Egyszer valaki kitalálta, hogy a Múzeum-kertben pavilont állítson az olvasók számára, benne mindenféle könyv, körülötte kényelmes padok, a kölcsönzés pedig zálogtárgy útján történjen.

A pavilon fel is épült a Nemzeti Múzeum Bródy Sándor utcai oldalánál, a Kazinczy- és a Herman Ottó-szobor közelében. Tele volt könyvvel, barátságos könyvtárosok nyújtották át a kívánt kötetet. Cserébe az olvasó zálogot adott: kulcscsomót, bicskát, nyakláncot, villamosbérletet – ami akadt.

Én itt nemsokára törzsolvasó lettem. Hát van jobb szórakozás nyáron, az iskolai szünetben, mint az olvasás? Nekem nem volt, mindennap odasétáltam az árnyas ligetben megbújó pavilonhoz, és kértem az előző nap abbahagyott könyvet. Mert ilyen előjogom is lett. Sőt. A könyvtáros is ember, néha el kellett osonni a Múzeum oldalajtóján valahová, nos, ilyenkor szerénységem teljes 13 éves terjedelmében helyettesíthettem a hivatalosságot. Fantasztikus érzés volt. Ugyan érdemi tevékenységet (ú. m. könyv átadását és visszavételét, zálogtárggyal kapcsolatos intézkedést) nem végezhettem – de akkor is. Ott ültem a hivatalos székben, és néztem az olvasókat, mint egy császár.

Aztán ősszel a pavilont lebontották, a zálogkönyvtár megszűnt. Nekem emlék maradt.

bp_forgacs_20140306.jpg

Címkék: Nagybátyám írásai

LIPÓTVÁROS REÁLJOGÚ GYÓGYSZERTÁRA

Prusi 2014.03.05. 17:38

A Hercegprímás utca 21. számú háromemeletes épület Lipótváros egyik legkalandosabb múltú lakóháza. Terveit Simonyi Ágost megbízásából a XIX. század egyik legtöbbet foglalkoztatott pesti építésze, Zitterbarth Mátyás (1803–1867) készítette. A romantikus stílusú épület vastag falai, lépcsőházi díszítései és klasszicista folyosórácsai néma tanúként megélték az 1848-as forradalom eseményeit éppúgy, mint a második világháborút. Több mint 165 éve, 1847-ben került sor átadására.

20140305_illusztracio.JPG

Címkék: História Sajtóarchívum

süti beállítások módosítása