Névjegy

prusidosszie_profilkep.jpg

 

E-mail: prusiblog@gmail.com

 

Prusinszki István 2003-ban szerzett újságíró szakképesítést a BKF-en, 2018-ban végzett az ELTE BTK informatikus könyvtáros BA szakán. Középiskolás korától több nyomtatott hírlap és folyóirat munkatársa, jelenleg önkormányzati lapszerkesztő és olvasószerkesztő. Komplex blogját 2012-ben indította; 2015-től a Meridián Csoport alapító tagja. Érdekli a kommunikáció- és információtudomány, a földönkívüli létformák keresésének alternatívái és a tudomány jelenlegi állása szerint megmagyarázatlan jelenségek, hobbija a természetjárás és a fotózás.

Facebook-oldal

Látogatottság

prusidosszie_olvasottsag_202103.jpg

Ajánló

prusi_dosszie_twitter_banner.png

 

ismerd_meg_hazadat_hird.JPG

 

retrospektiv_hird.jpg

 

alhir_dosszie.jpg

 

pislogas_hirdetes.jpg

 

idegen_zona_hird.jpg

 
misztikus_zona_hird.jpg

 tiltott_zona_ujhird.jpg

Adatvédelem

adatkezeles_banner.jpg

A KIRÁLY UTCA DIVATOS HIRDETÉSE

Prusi 2014.10.25. 09:49

A Király utca két régi cégének, Grossmann Mór divatáru-kereskedésének, valamint Kristóffy és Németh urak vaskereskedésének emléke különös véletlen folytán maradt meg napjainkig a 28. számú épület tűzfalán. Hirdetésüket eltakarta a szomszédban épült ház, majd eltelt egy évszázad, s amikor a kilencvenes évek elején a szomszéd épületet lebontották, újra előbukkant a két cég falra festett hirdetése.

20141025_illusztracio.jpg

AZ ÚJRAFESTETT GROSSMANN-HIRDETÉS. FOTÓ: NÉPSZABADSÁG

Címkék: História Sajtóarchívum

BEISMERŐ VALLOMÁS

Prusi 2014.10.22. 04:39

Újabb megdöbbentő adalékkal járult hozzá az 1947-es roswelli UFO-katasztrófa történetéhez egy amerikai veterán katona. Az idén 80 éves, súlyos betegségben szenvedő Paul Epley a közelmúltban elhatározta, hogy – több mint hatvan esztendővel az új-mexikói eseményeket követően – megosztja a nyilvánossággal évtizedeken át féltve őrzött emlékeit, és részletesen elmeséli életre szóló találkozását egy fogságban tartott idegen lénnyel.

20141022_illusztracio_1.png

Címkék: Idegen Zóna

CARNAC ŐSI SUGÁRÚTJA

Prusi 2014.10.21. 13:46

A franciaországi Bretagne impozáns állókövei és földhalmai Európa legjelentősebb megalitikus építményét alkotják. A félsziget déli részén, Carnac közelében fekvő ősi emlékhely valódi rendeltetését évszázadok óta találgatják a régészek, de a mai napig senki nem fejtette meg, hogyan és miért állították a több ezer monumentális kőtömböt, amelyek nyolc kilométer hosszan húzódnak a sűrű fenyvesek és a végtelen hangamezők között.

20141021_illusztracio_1.jpg

Címkék: Misztikus Zóna

BUDAPESTI FORGÁCSOK XVIII.

Prusi 2014.10.20. 16:45

UTCAI ÁRUSOK

A háború után gyakran lehetett találkozni az utcán különböző árusokkal. (Itt most az „árust” gyűjtőfogalomként használom.) Olyanokról szeretnék írni, akiket mostanában már nem látunk, bár modernebb technikát alkalmazva sokuk manapság is működik.

A pattogatott kukorica szinte egész évben kapható volt, a pattogatáshoz szükséges minimális eszközigény könnyítette a kukorica feldolgozását. Természetesen nem a mostani ultramodern gépre kell gondolni, hanem egy mozgó (ti. az árus által ide-oda mozgatott), parázs felett függő lyukacsos bádogtartóra, amelyben az alulról fűtő parázs hatására kinyílott a morzsolt kukorica, és a kész terméket a félliteres adagolóval máris lehetett papírzacskóba tölteni. Habár a pattogatás télen is gyakorolható volt, a tök- és gesztenyesütés jobban igazodott a vásárlói igényekhez. No meg ahhoz az egyszerű árusi követelményhez, hogy (mivel 40-50 évvel ezelőtt igencsak fagyos telek voltak) a vastag kendőbe burkolt gesztenyés-töksütős nénik a sütőüstöt lábaikkal átfoghassák, és így a megfagyás veszélye minimálisra csökkenjen. A gesztenyét szúrós dikiccsel válogatták és tették apró zacskóba, a tököt pedig papírfecnibe csomagolva nyomták a vevő kezébe.

bp_forgacs_20141020.jpg

UTCAI GESZTENYEÁRUS 1972-BEN A RÁKÓCZI ÚTON. FORRÁS: FORTEPAN

Főtt kukoricát nyáron evett az ember. Sok utcasarkon főzték kondérban. Ez hasonlított a vidéki disznóölések kondérjára: alul tűztér, rátéve a „bödön”, abban forrt a víz, a forró vízben pedig főtt a kukorica. A kondér tetejét fafedő borította, tartva a meleget. Az égéstérből kiágazó kémény füstje messziről csábította a kukoricakedvelőket.

Nyáron volt még egy jellegzetes utcai szereplő, a fagylaltos. A háromkerekű tricikli alkalmas volt mozgó fagylaltárusításra is, csupán a technikát kellett ráépíteni. Ez egy közepes (szépen kifestett) ládát jelentett, amelybe jeget tettek és egy-két fagylaltrekeszt, amelybe az árus felülről nyúlt bele, és adagolókanállal porciózta a langyos fagylaltgombócokat. Ez a mozgó „építmény” meglepően sokáig tartotta magában a hideget. (A mai, hasonló szerkezetekről, melyek akkumulátorral hűtenek, szó se essék!)

Aki az utcán megkívánta a perecet, vagy a – kb. mai Balaton szelet méretű – nápolyit (citromos vagy csokoládés változatban), 1 forintért könnyen vehetett. A közegészségügyi előírások valószínűleg nem voltak olyan szigorúak, mint manapság, de én nem emlékszem, hogy az árus a pénzt átvevő és a perecet/nápolyit átadó kezében lett volna fogószerszám.

Két szolgáltató „árust” említek még. Bárhol az utcán, de gyakran a mozik előtt találkozhattunk a „Pontos mérés 20 fillér” feliratú táblával, a mögötte/mellette ülő szolgáltatóval, aki a többnyire fehér, az akkori orvosi rendelőkben megszokott egyszemélyes mérleget kezelte. A „vevő” ráállt a talapzatra, az „eladó” pedig kidekázta (szó szerint!) a delikvens súlyát. Ezt szóban közölte, és elrakta a 20 fillért. Se számla, se semmi – erre nem volt szükség.

És még – a háború után néhány évig – volt cipőpucoló is. Ezt a legegyszerűbbtől (ti. egy darab láda lehelyezve egy utcai lépcsőfok elé, ahol a mester üldögélt és nézelődött, ehhez kapcsolódva egy pucolókefe, esetleg paszta – slussz) a bonyolultabb szolgáltatásig gyakorolták. A bonyolultabb szolgáltatás állandó standot jelentett, mint pl. a Múzeum körút és a Bródy Sándor utca sarka, ahol a – valószínűleg hadirokkant – mester az alaptevékenységen felül cipőhöz szükséges különböző kellékekkel is (pl. cipőfűző, cipőkanál) kereskedett.

Címkék: Nagybátyám írásai

süti beállítások módosítása