Prusi Dosszié

Prusi Dosszié

AZ ÖRÖK ÉLET TITKA

2014. március 15. - Prusi

A halhatatlanság elérése ősidők óta foglalkoztatja az emberek képzeletét. A sci-fi írók számtalan műben játszadoztak el az öregedési folyamat visszafordításának, illetve teljes megszüntetésének a gondolatával, miközben a „vaskalapos” tudósok vállukat vonogatva mosolyogtak a fantasztikusabbnál fantasztikusabb elképzeléseken. Az idők azonban gyorsan változnak: az elmúlt években az orvostudományé lett a főszerep, s egyre több szakember vélekedik úgy, hogy lényegét tekintve csak egyetlen igazi megbetegedés létezik: az öregedés.

20140315_illusztracio_1.jpg

Tovább

HUSZONÖT ÉVES A VILÁGHÁLÓ

2014. március 13. - Prusi

Hármas kerek évfordulót ünnepel az idén a tömegkommunikáció: 50 éve, 1964-ben vizionálta Marshall MacLuhan a „globális falu” elméletét a világ összezsugorodásáról, még ugyanabban az évben az amerikai Syncom műhold révén öt kontinens láthatta a tokiói nyári olimpiát, és 25 évvel később, 1989. március 12-én született meg az a kommunikációs rendszer, amelyből kialakult az egész Földet és mindennapjainkat beborító háló: a World Wide Web – írja a Népszava.

20140313_illusztracio.jpg

Tovább

FEKETE NÖVÉNYEK EGY IDEGEN BOLYGÓN

2014. március 12. - Prusi

A Sötétségben – Star Trek rendkívül látványos nyitójelenetében Kirk és Bones egy rikító vörös erdőben menekülnek a bennszülöttek elől. Az alkotók jól ábrázolták, hogy egy másik, élettel teli bolygón nem feltétlenül zöldek a növények, és a látvány akár egészen szokatlan is lehet. Egy új tanulmány szerint a valóság ennél is szürreálisabb – jó esély van rá, hogy máshol a növények feketék.

20140312_illusztracio_1.jpg

Tovább

BUDAPESTI UTCANEVEK A-TÓL Z-IG

2014. március 10. - Prusi

Az idősebbek bizonyára emlékeznek még Kazal László híres kupléjára, melyben a jónevű komikus végigdalolta az egész telefonkönyvet Grábertől Grumholzig és vissza. Az a dalocska, melyet a fél ország dúdolt akkoriban, szép példája volt a tételnek, miszerint nincs unalmas téma, csak unalmas feldolgozás. Mindenről lehet érdekfeszítően szólni.

20140310_illusztracio.jpg

A 2004-ES ÉS A 2013-AS KIADÁS BORÍTÓJA

Tovább
süti beállítások módosítása