Prusi Dosszié

Prusi Dosszié

MADAGASZKÁR MAGYAR KIRÁLYA

2014. október 12. - Prusi

Madagaszkár piros-fehér-zöld nemzeti lobogóját csupán a színek elrendezése különbözteti meg a magyar zászlótól. Micsoda véletlen! Vagy mégsem? Erre alighanem gróf Benyovszky Móric tudna csak meggyőző választ adni… A 18. századi utazót a leghíresebb magyar hajósnak tartják, és Madagaszkár „királyaként” tisztelik, hiszen nagy megbecsülést szerzett a bennszülöttek körében, amikor több éven keresztül kormányozta a távoli országot.

20141012_illusztracio_1.jpg

A csodálatos természeti kincsekben gazdag, de a Föld legszegényebb országai között számon tartott sziget nemcsak páratlan növény- és állatvilágának, hanem múltjának köszönhetően is különleges meglepetéseket tartogat a magyar turisták számára. A Budapesttől mintegy nyolcezer kilométerre, Afrika keleti partjainál található ország lakói a mai napig ápolják egykori uralkodójuk, Benyovszky Móric emlékét, akinek kiváló szervezőkészsége és gazdasági intézkedései – rombolás és elnyomás helyett – teremtést és gazdagodást hoztak számukra.

Az 1741 és 1786 között élt utazó négy földrész történetébe írta be nevét az általa vezetett expedícióknak és földrajzi felfedezéseinek köszönhetően. A számtalan izgalmas és veszélyes kalandot követően Benyovszky 1774-ben Madagaszkáron telepedett le, ahol a francia gyarmatosítók megbízásából Louisbourg néven várost alapított. A különböző törzsek közötti ellentétek feloldása, no meg emberséges bánásmódja révén olyan hatalmas népszerűségre tett szert, hogy a bennszülöttek 1776-ban királlyá választották. A francia uralkodó azonban nem ismerte el Benyovszky királyi címét, és a sziget elhagyására kényszerítette. A kalandkedvelő világfi ezt követően amerikai kereskedők szolgálatába állt, de 1785-ben úgy döntött, a száműzetés ellenére is visszatér Madagaszkárra, hogy megszilárdítsa korábban megszerzett hatalmát. A környező szigeteket már korábban elfoglaló franciák ekkor határozott lépésre szánták el magukat, és támadást indítottak a „magyar király” ellen. A gyarmatosítókkal vívott kilátástalan ütközetben halálos sebet szerzett utazót az általa alapított erőd tövében helyezték örök nyugovóra.

20141012_illusztracio_2.jpg

20141012_illusztracio_3.jpgBenyovszky Móric személyisége és legendája napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend. G. Németh György kezdeményezésére 2002-ben alakult meg a Magyar–Madagaszkári Baráti Társaság, amely egy évvel később héttagú nemzetközi expedíciót szervezett a kelet-afrikai szigetre. A világhírű hajós és felfedező által alapított város helyén törzsi szokás szerint állították fel Benyovszky háromnyelvű emléktábláját, valamint a szabadságot jelképező, Magyarországon faragott madárszobor másolatát. A világtól elzárt dzsungelfalu, Maroantsetra lakói egy zebut áldoztak fel az eseményen, és a szarvasmarhához hasonló nemzeti állat első pohár vérével leöntötték a szobrot. A kis település főterének alkalmi zászlórúdján pedig egymás mellé került a két nemzeti lobogó, amelyek közös színei a bennszülöttek értelmezése szerint a küzdelem, a remény és a béke jelképei.

Az expedíció résztvevői emléktáblát avattak a fővárosban, Antananarivóban található Benyovszky Móric utcában is, amely mellé a Budapestről ajándékozott utcanévtáblát rögzítették a falra. S a történések sora ezzel korántsem ért véget. A dr. Nagy Tibor által komponált „Benyovszky-himnusz” felkerült az afroázsiai zenei listák élvonalába, a magyar és francia nyelvű kiadás után pedig megjelent a híres utazó útinaplójának angol nyelvű változata. Sőt, már tervezik az újabb expedíciót is Magyarországról Madagaszkárra, a csodálatos sziget magyar királyának második hazájába.

PRUSINSZKI ISTVÁN

EREDETILEG MEGJELENT
A HIHETETLEN! MAGAZIN 2008. NOVEMBERI SZÁMÁBAN

süti beállítások módosítása