Prusi Dosszié

Prusi Dosszié

NÖVESSZEN CSONTOKAT!

2014. szeptember 27. - Prusi

Eddig legfeljebb tudományos-fantasztikus filmekben láthattunk különleges képességű embereket, akik szükség esetén újra tudják növeszteni saját csontjaikat. A közelmúltban azonban több nemzetközi kutatócsoport is elképesztő eredményeket ért el olyan eljárások kifejlesztésében, amelyeknek köszönhetően rövidesen valósággá válhat az emberiség régi vágya: a csontnövesztés!

20140927_illusztracio_1.jpg

A szenzációs orvosi áttörésről a londoni Imperial College kutatói számoltak be először, akiknek sikerült csontszöveteket növeszteniük kísérleti állatok szervezetében. „A forradalmian új transzplantációs technológia nem csupán bőséges és friss csontszövet-forrást jelent, hanem a fertőzésveszélyt és a szövetkilökődést is meggátolja” – számolt be az ígéretes eredményről Molly Stevens, a nemzetközi tudóscsoport vezetője, aki szerint az öngyógyító műveletet néhány éven belül embereken is alkalmazhatják.

A csontsebészetben korábban komoly problémát okozott a friss csontszövetek hiánya. A leggyakrabban alkalmazott eljárás során a beteg vagy sérült személyek csípőjéből és bordáiból vonnak ki apró csontdarabokat, de ezek mennyisége meglehetősen korlátozott, a módszer pedig igen fájdalmas és kockázatos. Egy másik eljárás esetén a csontokat mesterséges módon, laboratóriumban próbálták előállítani, de a növeszthető csontok mennyisége ebben az esetben sem volt elegendő, ráadásul az új szövet belső felépítése is gyengének bizonyult.

20140927_illusztracio_2.jpg

A legújabb tudományos előrelépés ennél jóval egyszerűbb – és természetesen fájdalommentes – megoldással kecsegtet, hiszen közvetlenül az élő szervezetben növesztenek új szövetet. A titok kulcsa a csontot körülvevő vékony membrán, amely a létfontosságú őssejteket tartalmazza. A kutatók először steril sóoldatot juttattak a membránborítás alá, hogy apró, folyadékkal töltött üregeket hozzanak létre a membrán és a csont felszíne között. Ezt követően kalciumtartalmú zselét fecskendeztek az üregekbe, amelyek másfél hónap alatt elegendő mennyiségű és kiváló minőségű csontszövetek előállítására késztették az őssejteket, és újabb három múlva, az átültetést követően fájdalommentesen meggyógyították a károsodott csontokat. „Az emberi kísérleteket kritikus szemmel figyeljük majd, mert ha az eljárás sikerrel jár, akkor akár a máj vagy a hasnyálmirigy szöveteinek pótlása is könnyedén megoldható lesz” – tette hozzá sokat sejtetően a csoport vezetője.

20140927_illusztracio_3.jpg

A ma még kissé futurisztikusnak tűnő lehetőség persze más kutatók fantáziáját is megmozgatta, akik szintén ígéretes eredményeket értek el a csontnövesztés terén. Míg osztrák sebészek egy tengeri algákból kivont összetevővel serkentettek növekedésre csontszöveteket, addig az amerikai Michigani Egyetem szakemberei állati csontokba fecskendezett speciális génekkel végeztek figyelemre méltó kísérleteket. „A művelet teljesen veszélytelen, mert az általunk felhasznált géneket az emberi szervezet is tartalmazza” – nyilatkozta William Giannobile, a nemzetközi összefogással megvalósuló kutatás vezetője. A professzor reményei szerint rövidesen engedélyt kapnak arra, hogy embereken is megkezdjék a tesztvizsgálatokat, így a csontok növesztése a hétköznapok valóságává válhat. Az orvostudomány előtt álló határtalan lehetőségeknek köszönhetően nemcsak a ma még halálos kimenetelű betegségekben szenvedők reménykedhetnek a gyógyulásban, hanem olyan súlyosan sérült emberek is visszanyerhetik majd régi életüket, akiknek a csontnövesztés nélkül esélyük sem lenne a teljes felépülésre.

PRUSINSZKI ISTVÁN

EREDETILEG MEGJELENT
A HIHETETLEN! MAGAZIN 2008. SZEPTEMBERI SZÁMÁBAN

süti beállítások módosítása