Prusi Dosszié

Prusi Dosszié

FORTUNA ÁLDOZATAI

2014. szeptember 13. - Prusi

A lottómilliomosok egyik pillanatról a másikra gazdagodnak meg, mégsem élvezhetik minden esetben Fortuna kegyeit. A telitalálatos szelvények kitöltői közül többen önkezükkel vetettek véget életüknek, de bűnözők és gyilkosok is akadnak a balszerencsés nyertesek sorában.

20140913_illusztracio_1.jpg

A legcsekélyebb fáradság nélkül megszerzett mesés vagyon nem feltétlenül jelent életre szóló boldogságot és gondtalan jövőt. A lottómilliomosok nagy része egyszerűen nem tud határt szabni a költekezésnek és az ajándékozásnak, mások pedig káros szenvedélyeik miatt veszítik el a váratlanul érkezett milliókat. Noha életüket alapvetően jó irányba fordíthatta volna a hatalmas nyeremény, a szerencse mégis pokollá változtatja mindennapjaikat, sőt, nem egyszer a halálba taszítja őket.

 

Öngyilkos nyertesek

A korábban súlyos anyagi problémákkal küzdő Billie Bob Harrell 1997-ben 5,6 milliárd forintot nyert a texasi állami szerencsejátékon. A mélyen vallásos, háromgyermekes apa a legkisebb lelkiismeret-furdalás nélkül kezdett észbontó költekezésbe: tekintélyes birtokot, káprázatos villákat és lélegzetelállító luxusautókat vásárolt, de nem spórolt az egyháznak és a barátainak felajánlott adományokon sem. Két évvel később azonban elkezdett kicsúszni lába alól a talaj, és a családjával megromlott viszonya miatt egyre súlyosabb depresszió gyötörte. Egy napon aztán felsétált kingwoodi otthona felső emeletére, és szíven lőtte magát.

Gerald Muswagon tíz évvel ezelőtt 1,6 milliárd forintot nyert a lottón. A kanadai Winnipegben élő kertész élete sikeres fordulatot vett: nemcsak magának vásárolt új házat, ingatlanokat és gépkocsikat, hanem baráti körét is számos értékes ajándékkal lepte meg. Életét azonban beárnyékolta felesége 2002-ben bekövetkezett halála, amely után a férfi elindult a lejtőn: alkohol- és drogfüggővé vált, ittas vezetésért három hónapra börtönbe is került. 2005-ben szexuális zaklatásért akarták letartóztatni, ám a 45 éves férfi ezt már nem várta meg: szülei házában felakasztotta magát.

20140913_illusztracio_2.jpg

Az 58 éves Phil Kitchen – aki a lottónyeremény előtt munkanélküli asztalosként tengette életét – nyolc évvel ezelőtt mintegy 700 millió forinttal lett gazdagabb, de szintén csak rövid ideig „élvezhette” a hatalmas vagyont. A brit férfi egy 17. századi kastélyt, valamint több luxusautót vásárolt, mégis egyre boldogtalanabbá és zárkózottabbá vált. A szinte remeteéletet élő Kitchen utolsó heteit kizárólag tévézéssel és whisky-fogyasztással töltötte – nem eredménytelenül, ugyanis 2002 karácsonyán halálra itta magát. Hagyatékát egyébként először kutyájára szerette volna íratni, de – némi rábeszélést követően – végül jótékonysági szervezeteknek ajánlotta fel. Egyetlen barátja, akinek pénzéből a nyertes szelvényt vásárolta, egy fillért sem kapott.

A korábban gyári munkásként dolgozó Dennis Elwell 1,2 milliárd forintot nyert, majd feleségével együtt Spanyolországba költözött. A brit férfinak azonban sem a rengeteg pénz, sem a mediterrán környezet nem hozott boldogságot, ezért 2002-ben visszatért hazájába, és újból felvételét kérte korábbi munkahelyére. Három hónappal később azzal lépett oda egyik kollégájához, hogy megivott egy pohár ciánt. Munkatársa azonnal értesítette a mentőket, de Elwell életét már nem tudták megmenteni.

 

Végzetes szenvedély

A tragikus sorsú lottómilliomosok között természetesen nem csak öngyilkosokat találunk. A kaliforniai Evelyn Adams abban a kivételes szerencsében részesült, hogy két egymást követő évben is nyert a lottón. A nyertes szelvények összesen 930 millió forintot hoztak a konyhára, Evelyn azonban nem elégedett meg ezzel: valósággal hatalmába kerítették a szerencsejátékok, miközben időről időre értékes ajándékokkal lepte meg családtagjait és barátait. A játékszenvedélynek és a nagyvonalúságnak köszönhetően az egykori milliomos ma egy lepusztult lakókocsiban tengődik.

A világ egyik legnagyobb egyéni nyereményét az amerikai Jack Whittaker vehette fel, aki – a Powerball nevű játéknak köszönhetően – hat évvel ezelőtt 20 milliárd forinttal lett gazdagabb. A 61 éves nyugat-virginiai üzletember számára azonban nem hozott boldogságot a telitalálatos szelvény. 2003 januárjában először ittas vezetésért tartóztatták le, majd könnyű testi sértés és zaklatás miatt került összetűzésbe a hatóságokkal. Egy évvel később, máig tisztázatlan körülmények között életét vesztette 18 éves unokája, és már felesége is elvált tőle, de Whittaker ennek ellenére sem tudott kikerülni Fortuna bűvöletéből.

20140913_illusztracio_3.jpg

Victoria Zell 2001-ben 1,1 milliárd forintot zsebelt be, miután válófélben lévő férje nagylelkűen neki adományozta nyereménye felét. A korábban nővérként dolgozó amerikai hölgy idejének nagy részét ezt követően mértéktelen pénzköltéssel és botrányos viselkedéssel töltötte. A kábítószerek rabjává vált Victoria 2004 júliusában, egy éjszakai mulatozást követően veszélyes vezetési stílusával próbált ráijeszteni barátaira, amikor karambolozott egy másik járművel. A balesetben egyik barátnője életét vesztette, másik utasa pedig deréktól lefelé megbénult. A kétgyermekes anya még ezt követően sem bírta fegyelmezni magát: két hónappal később, a tárgyalás idején drogot találtak nála. A koldusbotra jutott lottómilliomos jelenleg hétéves börtönbüntetését tölti egy minnesotai fegyházban.

Christina Goodenow 170 millió forint boldog tulajdonosa lehetett volna, de a könnyű élet helyett évekig a börtön varrodájában nyomhatja a pedált. Az Oregon államban élő hölgy – szokásához híven – több mint egy éve elhunyt anyósa hitelkártyájával indult bevásárolni, és fizetés előtt a kosarába dobott egy kaparós sorsjegyet is. Néhány perccel később kiderült, hogy az egymillió dolláros fődíjat érő szelvényt tartja a kezében, így Christina azonnal a pénzfelvevő irodába sietett. Miután a szerencsés hölgy esetét megírták a lapok, az egyik oregoni kisváros rendőrének feltűnt a számára ismerősen csengő Goodenow név. Tim George őrmester már hetek óta nyomozott egy hitelkártyacsaló után, aki a környéken vásárolva „elfelejtette” kifizetni az érkező számlákat. Rövidesen kiderült, hogy a csaló a 38 éves Christina Goodenow, aki halott anyósának hitelkártyáját terhelve igyekezett enyhíteni anyagi gondjain. A balszerencsés nyertes ellen eljárást indítottak, így természetesen a nyereményt sem vehette át.

PRUSINSZKI ISTVÁN

EREDETILEG MEGJELENT
A HIHETETLEN! MAGAZIN 2008. JÚLIUSI SZÁMÁBAN

 

Szerencsés kezű elítélt

20140913_illusztracio_4.jpg

A szerencsétlen sorsú lottómilliomosok számára persze nem feltétlenül a börtön vagy a halál jelenti a végállomást. A brit Iorworth Hoarét például éppen a fegyházban töltött ideje alatt érte a szerencse, ahol életfogytig tartó büntetését töltötte visszaeső nemi erőszaktevőként. Az 56 éves férfi három évvel ezelőtt, hétvégi kimenőjén vásárolta a 2,5 milliárd forintot érő nyertes szelvényt, amely minden idők legszerencsésebb kezű elítéltjévé tette, ugyanakkor óriási közfelháborodást indított el a szigetországban. Sokan sérelmezték, hogy Hoare nem köteles áldozatainak is juttatni az összegből, míg mások indítványozták, hogy rendeletben tiltsák meg az elítéltek sorsjegyvásárlását. A milliárdossá vált bűnöző – akit biztonsági okokból egy még szigorúbban őrzött fegyházba szállították át – továbbra is bankszámláján őrzi nyereményét, amit büntetése miatt valószínűleg soha nem költhet el.

 

Egy évig tartó boldogság

20140913_illusztracio_5.jpg

Doris Murray éppen 41. születésnapját ünnepelte, amikor megtudta, hogy 820 millió forintot nyert a lottón. A hatalmas nyereményt azonban nem élvezhette sokáig, és az életével fizetett a hirtelen jött gazdagságért: egy évvel később, 2008. május 8-án holtan találták Georgia állambeli előkelő otthonában, amelyet szintén a mesés összegből vásárolt. Egy szemtanú beszámolója szerint az asszony a haláleset napján hangos szóváltásba keveredett volt barátjával, Derrick Lorenzo Stanley-vel. A veszekedés olyannyira elmérgesedett, hogy a szomszédok a rendőrséget is kihívták. Amikor a járőrök megérkeztek a helyszínre, már csak a több késszúrással megsebesített nő holttestét találták a házban, de rövidesen kézre kerítették gyilkosát is. A nyomozók értesülései szerint az asszony néhány nappal korábban szakított az 51 éves férfival, aki azonban nem tudott belenyugodni a döntésbe.

süti beállítások módosítása