Prusi Dosszié

Prusi Dosszié

„BEREPÜLÉS” A VILÁGŰRBŐL?

2014. május 08. - Prusi

Már közel hét évtizeddel ezelőtt is számos magyarázat látott napvilágot az UFO-jelenség hátteréről. A roswelli UFO-katasztrófa évében történt titokzatos eseménysorozatról, a repülő csészealjak rejtélyéről a Képes Kurír 1947. július 24-i számában jelentetett meg érdekes cikket.

20140508_illusztracio.jpg

„Két héttel ezelőtt tűntek fel először az úgynevezett repülő csészealjak, és azóta sem szűntek meg a találgatások körülöttük. Titkuk annál jobban foglalkoztatja a fantáziákat, mert most már egyre több országban látták vagy vélték látni a repülő csészealjakat az égboltozaton. A róluk adott megfigyelések azonban merőben különböznek egymástól. Eredetüket és céljukat tekintve a legkülönbözőbb magyarázatok láttak napvilágot.

1. Az amerikai haditengerészet újfajta repülőgépéről van szó. Egy San Francisco-i újság riportere azt a felvilágosítást kapta, hogy a korongszerű repülőgépnek palacsintasütő alakja van. »Ízlés dolga – írja a lap –, hogy egy hatalmas lapos fémalkotmányt palacsintasütőhöz vagy csészealjhoz hasonlítanak.«

2. Thomas Rentz korvettkapitány szerint tulajdonképpen időjárási léggömbök úgynevezett szélernyőiről van szó. Ezek a léggömbökhöz erősített ernyők, melyek a radarsugarak visszaverésére és a szélsebesség megállapítására szolgálnak, 8 kilométer magasságban repülő tányérnak látszanak, és úgy csillognak, mintha alumíniumból lennének.

3. A repülő csészealjak tulajdonképpen atomtelepek által okozott légköri jelenségek, melyek bizonyos rokonságot mutatnak az északi sarkfénnyel, azzal a különbséggel, hogy nagy sebességgel haladnak és gyorsan szertefoszlanak.

4. A legkényelmesebb felfogás szerint tömeghisztériával állunk szemben, mely »egy bolond százat csinál« alapon a repülő csészealjak sebességével terjed országról országra és földrészről földrészre.

5. Dús képzelőtehetséggel megáldott személyek szerint mindez csacskaság, mert hiszen napnál világosabb, hogy a repülő csészealjak a Marsból származnak, és ezek a repülőgépek Mars-lakókat hoznak a földre, akik »berepüléssel« körülnéztek a mi világunkban, de leszállni már nem volt kedvük.

6. De lehet, hogy Gromiko, a szovjet delegáció vezetője az Egyesült Nemzetek Szervezetében találta fején a szöget. Amikor közölték vele, hogy a Szovjetunió részt vesz a londoni olimpián, Gromiko fejlett humorérzékre valló komolysággal kijelentette: »Akkor megoldódott a repülő csészealjak rejtélye. Nyugodt lehet a világ! Az amerikai közvéleményt nyugtalanító repülő korongok ugyanis egyszerű diszkoszok, amelyekkel a szovjet diszkoszvetők treníroznak az olimpiára.«”

IN: KÉPES KURÍR I. ÉVF. 3. SZ. 1947. JÚLIUS 24. P. 10.

süti beállítások módosítása