Prusi Dosszié

Prusi Dosszié

TÚLVILÁGI ALTEREGÓ

2013. november 23. - Prusi

A természetfeletti lények között egészen különleges helyet foglalnak el azok a szellemek, amelyek az élő emberek tökéletes hasonmásaként jelennek meg az érintett személyek előtt, illetve rokonaik vagy ismerőseik körében. A „túlvilági alteregó” megjelenése azonban halálos ómen, hiszen akik megpillantják, biztosak lehetnek abban, hogy napjaik meg vannak számlálva.

20131123_illusztracio_1.jpg

Tovább

PAPUCSOT ÁRULÓ ATOMTUDÓSOK

2013. november 22. - Prusi

Ma délelőtt rendőrök és árusok gyűltek össze a józsefvárosi piacnál. Az álláspontok nem közeledtek, a MÁV képviselői ezért úgy döntöttek, ellehetetlenítik a piac működését, és lekapcsolják az áramot – írja a hvg.hu. A „Négy Tigris” végórái kapcsán egy hét évvel ezelőtt írt cikkemet elevenítem fel.

20131122_illusztracio.jpg

A JÓZSEFVÁROSI PIAC MADÁRTÁVLATBÓL. FOTÓ: KOVÁCS BENCE, NÉPSZABADSÁG

Az utóbbi években többször felröppent a hír, hogy a terület tulajdonosa, a MÁV bezáratja a Józsefvárosi piacot. A vasúttársaság azonban – a fejlesztési tervek kidolgozásáig – meghosszabbította az üzemeltetővel kötött szerződést, így a „Négy Tigris” egyelőre a helyén marad. S vele együtt maradnak a bódé- és raktárlabirintusok, a legális és illegális üzletek, no meg a véget nem érő razziák.

A Kőbányai úti Józsefvárosi piac fénykorában több ezer árusítóhelyéről látták el egész Kelet- és Közép-Európát olcsó ruházati cikkekkel. A négy tigrissel díszített kapun belépve – amit egyébként kidekoráltak a kitiltottak listájával és arcképével – hatalmas árumennyiséggel szembesülhet a 260 ezer négyzetméteres területre látogató.

Hétköznap és hétvégén egyaránt hatalmas a forgalom. Batyukat cipelő, bámészkodó emberek kerülgetik egymást és a kátyúkat a szűk, sikátorra hasonlító utcákon, s láthatóan békésen megférnek egymás mellett a magyarok, kínaiak, vietnamiak, romák, arabok, románok és törökök. Néha felhangzik a „Vigyázz, kocsi!” rendszerint akcentussal ejtett dörgedelme, s mi félreugrunk a portékát toló segédmunkás elől. A következő soron – magunk mögött tudva a cipőket, órákat, kávékat – a pólók és a pulóverek világába csöppenünk, majd a büfék bódélabirintusán hámozzuk át magunkat, ahol még kiköpött csirkecsontok is röpködnek néha.

A kereskedők zöme kínai, a Nagy Fal árnyékából „szöktek” ide. Még papucsot áruló atomtudósról is lehet hallani. Legtöbbjük bajosan töri a nyelvet, bár a pénzre vonatkozó kifejezéseket, a legalapvetőbb kereskedési szavakat, meg a szlenget is egyre inkább elsajátítják.

Persze a többi náció sem akar lemaradni a húsosfazék körüli nyüzsgésből. Valami portékája mindenkinek akad. Ha mást nem, a tízezreseket tehetséggel pörgetve a kezében, illegális pénzváltónak avanzsál. Másutt zsebesek róják görbe útjaikat, vám alól „mentesített” áruk keresik leendő gazdáikat, vagy helypénzt nem fizető árus battyog az ember mögött, s óvatosan kínálja csecsebecséit.

– Mindenütt plázák nőnek. Azok nem a kisembernek valók, mi csak ezt tudjuk megfizetni – mutat körbe egy nyugdíjas úr. – Alig 40 ezret kapok kézhez, ebből hónapokig kell spórolnom, hogy egyszer idejöhessek, és vehessek valami filléres hacukát magamnak. Sőt, még alkudni is lehet…

Persze téved, aki azt gondolja, hogy a piacra csak kispénzű nagycsaládosok vagy nyugdíjasok járnak vásárolni. A következő pillanatban egy huszonéves pár bukkan fel az egyik bódé mögül. Mint elmondják, havonta egyszer látogatnak ki. Innen öltözködnek. Sok a divatos cucc, és semmivel sem rosszabb, mint a belvárosi butikokban. Ráadásul gyakori vendégek itt a legnagyobb bevásárlóközpontok eladói is, hogy a nagy tételben megszerzett árun aztán két-háromszoros árért adhassanak tovább.

A Józsefvárosi piac évek óta jócskán ad munkát a rendőrségnek, az adóhivatalnak és a pénzügyőrségnek. Rengeteg a számla nélküli árusítás, és az APEH által végzett ellenőrzéseknél rendszerint semmilyen bérleti szerződést, beszerzést igazoló bizonylatot, foglalkoztatási igazolást nem tudnak felmutatni az eladók. A múlt évi razziák során több milliárd forint értékben foglaltak le hamis ruházati termékeket, tisztálkodó szereket, CD- és DVD-lemezeket, valamint zárjegy nélküli cigarettákat.

Bár a piac bezárását már évek óta rebesgetik, a MÁV vezetése a bérleti szerződés meghosszabbítása mellett döntött, hogy a tervezett fejlesztések megkezdéséig hátralévő időszakban se essen el a bérbeadásból származó bevételektől. Ha mégis a megszüntetés mellett döntenek, akkor szegényebbek leszünk egy hírhedt városnegyeddel – kinek örömére, kinek bánatára…

PRUSINSZKI ISTVÁN

EREDETILEG MEGJELENT A VIII. KERÜLETI
HELYI TÉMA 2007. MÁRCIUS 14-I SZÁMÁBAN

ÖSSZEESKÜVÉSEKTŐL A HISZÉKENYSÉGIG

2013. november 21. - Prusi

Érdekes és aktuális összefoglaló írás jelent meg egy elsősorban jogi kérdésekkel foglalkozó honlapon „Támad a Mars?” címmel. „Napjaink válságokkal terhelt világának problémáit egyre többen varrják a földönkívüliek nyakába. Idén magasabb fokozatra kapcsoltak az UFO-kutatók, s tevékenységükhöz nem várt magas szintű támogatást kaptak Kanada egykori védelmi miniszterétől. Korunk legdivatosabb összeesküvés-elméletei tudományos köntösben hódítanak az arra fogékonyak körében” – írja a szerző, Szőnyi Szilárd, akinek írását változtatás nélkül közöljük.

20131121_illusztracio_1.jpg

Tovább

AZ UFO-K FŐVÁROSA

2013. november 20. - Prusi

Egy nemrégiben közzétett nemzetközi felmérés szerint a legtöbb azonosítatlan repülő tárgyat és fényanomáliát Angliában, a Glasgow-tól északra fekvő Bonnybridge-ben látják és fotózzák. Sehol a világon nem észlelnek annyi megmagyarázhatatlan jelenséget, mint itt: a statisztikák szerint évente több mint 300 esetbejelentés érkezik a környékről. Hogy miért, azt még az UFO-kutatók sem tudják…

20131120_illusztracio_1.jpg

Tovább
süti beállítások módosítása