Prusi Dosszié

Prusi Dosszié

BORZONGATÓ PIHENÉS

2013. november 07. - Prusi

Egy-egy luxushotel vonzereje nem csupán az exkluzív szolgáltatásokban és a csodálatos környezetben rejlik. Egy nevezetes esemény, híres személyiségek látogatása vagy egy titkos föld alatti bunker éppen úgy vonzza a vendégeket, mint az egykori tulajdonosokkal, illetve a visszajáró kísértetekkel kapcsolatos történetek. A mítoszokkal és legendákkal övezett épületek múltja természetesen a lakosztályok árait is jelentősen megemelheti, de a jómódú utazók többsége nem riad vissza egy kis borzongástól.

20131107_illusztracio_1.jpg

A világ leghíresebb luxusszállodájában, a párizsi Ritz Hotelben az elmúlt több mint száz évben számos királyi családtag, neves politikus és művész – köztük Winston Churchill, Ernest Hemingway, Coco Chanel és Sir Elton John – szállt meg, Marcel Proust pedig itt írta Az eltűnt idő nyomában című regényének néhány fejezetét. A szálloda falai között töltötte utolsó éjszakáját Lady Diana 1997-ben, a halálos kimenetelű autóbaleset előtt, amelynek előzményei örökre összefonódnak a szálloda nevével. A Párizs szívében található, különleges atmoszférájú luxushotel csillagászati összegekért kínálja legendás lakosztályait: Marcel Proust szobája 200 ezer forintba kerül, de a világhírű francia divattervező, Coco Chanel szobájáért már 1,5 millió forintot kérnek egyetlen éjszakára.

A tehetős Harry Potter-rajongók körében egy edinburghi hotelszoba vált valóságos zarándokhellyé, ahol a szerző, J. K. Rowling az utolsó kötet befejezésén dolgozott. A Balmoral Hotel 552-es számú szobájából persze az íróasztal sem hiányozhat, amelyen Rowling a regény befejező részét vetette papírra. A népszerű „lakosztályban” 300 ezer forintért szállhatnak meg az ifjú varázsló kalandjainak lelkes hívei. Liverpool legújabb szállodája, a Beatles emlékére megnyílt Hard Days Night az együttes egyik ismert slágeréről kapta nevét, szobáit pedig a tagokról nevezték el. A 2008-ban megnyílt luxushotel lakosztályait 170 ezer forintos áron vehetik ki a zenekedvelő utazók.

 

Szupertitkos búvóhelyek

Természetesen akadnak olyan szállodák is, amelyek inkább nem kürtölik világgá történelmi örökségüket. A 2005-ben megnyílt berchtesgadeni Bavarian Resort Hotel Adolf Hitler egykori menedékhelyén, az 1000 méteres tengerszint feletti magasságban fekvő „sasfészekben” található, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik az alpesi tájra. Az 1943-ban emelt rezidenciát – amelyet egy titkos alagúton keresztül lehetett megközelíteni – a brit hadsereg két évvel később szinte teljesen lebombázta. Az egyetlen megmaradt hitleri épületet, a Platerhof nevű vendégházat a háború után üdülőhellyé alakították át, és egészen 1996-ig a Németországban állomásozó amerikai katonák használták. A helyén épült ötcsillagos szálloda vendégei – akik 600 ezer forintért válogathatnak a luxuslakosztályok között – megtekinthetik a bunker maradványait, a hely történetéről pedig a közeli dokumentációs központban szerezhetnek bővebb információkat.

20131107_illusztracio_2.jpg

Az amerikai Greenbrier Hotel gyanútlan vendégei évtizedeken át nem is sejtették, hogy egy kormányzati megrendelésre épült, szupertitkos óvóhely felett szállnak meg. A nyugat-virginiai szálloda vezetősége 1958-ban egyezett bele a több mint 10 ezer négyzetméter alapterületű, nukleáris támadások esetére tervezett létesítmény építésébe, amelyet kifejezetten a kongresszus tagjainak és az őket ellátó személyzetnek készítettek. A megállapodás értelmében egy nemzetközi krízishelyzet vagy háború esetén az egész szállodát a kormány rendelkezésére kellett volna bocsátani. A hajdani bunker napjainkban már csak turistalátványosságként üzemel, s a legnívósabb lakosztályokért 180 ezer forintot kell fizetni – természetesen a luxushotel föld feletti részében.

 

Szellemes vendégsereg

A történelmi legendákkal övezett szállodák mellett a titokzatos, ódon kastélyok is szép számmal vonzzák a különleges élményekre és rémisztő történetekre kíváncsi utazókat. A kísérteties helyek iránt érdeklődő turisták nem is találhatnak izgalmasabb helyet a borzongásra, mint az erdélyi Törcsváron (Bran) található kastélyt. A „Drakula-várat” valójában kevés kapcsolat fűzi a kegyetlenségéről és vámpírizmusáról hírhedt Vlad Tepeshez, ám a közhiedelem mégis a 15. századi havasalföldi fejedelemhez köti az építményt. A Drakula-mítosz szerint a vérszomjas gróf előszeretettel húzatta ellenségeit karóba, és határtalan fantáziával alkalmazott egyéb kínzási módszereket is, például a végtagok felaprítását, a megnyúzást vagy az elevenen elégetést. A közeli Brassó védelmére épült 14. századi várkastély éppen ezért kiváló táptalajt nyújt a Drakuláról és az egykori áldozatok kísérteteiről szóló rémtörténeteknek: évente mintegy félmillió látogató keresi fel, és 10 milliárd forintos bevételt hoz a „Drakula-ereklyék” értékesítése révén.

20131107_illusztracio_3.jpg

Az Egyesült Királyságban számos kastélyszálló büszkélkedhet visszajáró szellemekkel, amelyek természetesen igencsak megemelik a szobák árait. Skócia egyik leghírhedtebb épülete, az Edinburgh közelében található Shiedhill-kastély látogatói egy „szürke ruhás hölgyről” számolnak be, aki az ódon vár termeiben bolyong. A legenda szerint a kísértet a 12. századi kastélyt építtető család egyik tagja volt, és titkos viszonyt folytatott az egyik inassal. A házasság azonban nem jöhetett létre, ezért a lány öngyilkos lett egy elhagyott szobában, és meglehetősen zokon veszi, ha a napjainkban luxusszállodaként üzemelő kastély vendégeivel kell osztoznia a helyiségen.

20131107_illusztracio_4.jpg

A 17. században emelt csehországi Sihrov-kastély a rejtélyes „fekete ruhás hölgyről” szóló legendával vonzza a turistákat, míg a nyolc évszázados múltra visszatekintő dániai Dragsholm-kastélyban három túlvilági látogató is csalogatja a vendégeket. A „szürke hölgyet” egy hajadon leánynak tartják, aki szolgálóként dolgozott a kastélyban, a „fehér asszony” pedig az egyik tulajdonos lánya, akit apja rajtakapott egy rangján aluli férfival, és büntetésből a várbörtönbe záratta. Az 1930-as felújítás során a munkások valóban találtak egy fehér ruhás női csontvázat a pince falában. A kastélyszállóban gyakran látják felbukkanni Bothwell grófját, a kivégzett skót királynő, Stuart Mária férjét is, aki élete utolsó tíz évét egy oszlophoz láncolva töltötte a dániai kastélyban, végül elborult elmével halt meg.

 

Az Álmosvölgy legendája

A „szellemturizmus” természetesen az Egyesült Államokban is töretlen népszerűségnek örvend. A legendás fej nélküli lovas rajongói évente összegyűlnek a New York közelében fekvő Álmosvölgyben, hogy találkozzanak a Washington Irving regényéből ismert alakkal. Az érdeklődők – igazi fej nélküli lovas híján – kénytelenek egy színészt felbérelni, aki végigvágtat a völgyön. A vagyonos turisták a 100 éves Hudson-kastélyban szállhatnak meg, és a szellemlovas érkezéséig számos exkluzív szolgáltatás közül választhatnak.

20131107_illusztracio_5.jpg

Egyes szállodák vendégei valódi hírességek szellemeivel is találkozhatnak: Frank Sinatra kísértete például időről időre a havannai Hotel Nacional de Cuba falai között bukkan fel, a máig tisztázatlan körülmények között elhunyt Marilyn Monroe pedig a Hollywood Roosevelt Hotel folyosóin bolyong, rendszeresen halálra rémítve az elegáns szálloda mit sem sejtő vendégeit.

PRUSINSZKI ISTVÁN

EREDETILEG MEGJELENT
A HIHETETLEN! MAGAZIN 2009. JANUÁRI SZÁMÁBAN

 

Szálloda kolostorból és elmeintézetből

20131107_illusztracio_6.jpg

A tehetős utazók körében évről évre népszerűbbek az egykori börtönökből, világító- és víztornyokból, vagy éppen kolostorokból és apácazárdákból kialakított luxushotelek. Az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Franciaországban immár összesen negyven felújított világítótorony kínálja ágyait a fáradt turistáknak. Az első oxfordi bank épületében található szálloda a város legelőkelőbb negyedében várja a különleges hangulatra vágyó vendégeket, míg a lengyelországi Gdansk városában egy régi királyi magtárat építették át luxusszállóvá. A tervek szerint a közeljövőben exkluzív hotelt alakítanak ki New York leghírhedtebb elmegyógyintézetének épületében is. Az 1986-ban megüresedett Bellevue intézet egykori páciensei kiváló marketingfogásnak bizonyulhatnak, hiszen nem sok hotel büszkélkedhet olyan híres „vendégekkel”, mint Norman Mailer író, Edie Sedgwick színésznő, Charlie Parker jazzmuzsikus, illetve Mark David Chapman, John Lennon gyilkosa.

süti beállítások módosítása