Névjegy

prusidosszie_profilkep.jpg 

E-mail: prusiblog@gmail.com

 

Prusinszki István 2003-ban szerzett újságíró szakképesítést a BKF-en, 2018-ban végzett az ELTE BTK informatikus könyvtáros BA szakán. Középiskolás korától több nyomtatott hírlap és folyóirat munkatársa, 2012-től komplex blogot is vezet. Kerületi lapszerkesztő és autós kiadványok olvasószerkesztője. Érdekli a kommunikáció- és információtudomány, a földönkívüli létformák keresésének alternatívái és a tudomány jelenlegi állása szerint megmagyarázatlan jelenségek, hobbija a természetjárás és a fotózás. A Meridián Csoport alapító tagja, az MKE PEMEKSZ és a MANT tagja.

Ajánló

twitter_koveteshird.jpg

 

retrospektiv_hird.jpg

 

alhir_dosszie.jpg

 

idegen_zona_hird.jpg

 

misztikus_zona_hird.jpg

 

tiltott_zona_hird.jpg

 

budapest_archivum_hird.jpg

 

pislogas_hirdetes.jpg

Látogatottság

prusidosszie_olvasottsag_201903.jpg

VÉGVESZÉLYBEN A VIRÁGFÜZÉRES HÁZ

Prusi 2013.07.30. 18:12

Hild József bizonnyal keserűen elfordulna, ha látná a tervei alapján épült Baross utca 40. szám alatti polgárház ütött-kopott, rogyadozó falait. Éppen százhetven év telt el azóta, hogy Kubinek Ferenc megbízást adott a XIX. század kiemelkedő mesterének az itt felépítendő klasszicista stílusú lakóház megalkotására.

DSCN4902_1.JPG

Az építkezés helyszínéül az akkori Steinbrucher Gassét, a mai Baross utcát jelölte ki, ahol néhány hónap leforgása alatt elkészült a kis városi palota, amolyan nyári lak. Ekkoriban csupán néhány földszintes házacska állt még a környéken. Több mint fél évszázadnak kellett eltelnie, mire közvetlen szomszédokat – balról és jobbról egy-egy háromemeletes, már valóban nagyvárosias, tekintélyes palotát – kapott a kis épület.

Egy későbbi tulajdonos, Thanhoffer Pál 1861-ben Diescher József építőmesterrel húzatott emeletet a házra, amelynek homlokzata ezzel el is nyerte mai formáját. Diescher a kapu- és az ablakkeretezéseket félkörívesre alakította át, a három középső emeleti ablakot pedig virágfüzérekkel díszítette, romantikus jelleget adva ezzel az épületnek. Innen ered közkeletű, virágfüzéres ház elnevezése is.

DSCN4904_1.jpg

Teltek-múltak az évtizedek, építkezések kezdődtek és fejeződtek be a környéken, az utca a város egyik legforgalmasabb főútvonala lett: 1889-ben például itt, a Baross utcában indították útjára az első pesti villamosjáratot. De a 40-es számmal jelölt ház nagyobb változások, átalakítások nélkül vészelte át a XX. századot, miközben gondoskodó tulajdonosokból és lelkiismeretes építészekből egyre kevesebb jutott a számára. Bár időközben műemlékké nyilvánították, a védettség ténye sem bizonyult elég oknak a felújítására. Az időjárás viszontagságainak kitett homlokzat repedezni, mállani, fakulni kezdett, nagy foltokban szakadt le a vakolat az épületről. „Mintegy száznegyven évvel ezelőtt élte fénykorát ez a romantikus lak, amikor a beépítetlen területen felépült. Ma már jóindulattal sem lehet ezt elmondani – olvashatjuk az Adalékok a Belső-Józsefváros történetéhez címet viselő, még a nyolcvanas években kiadott városvédő kiadványban. – A nagyon ritkán nyitva felejtett kapun bejutva, egy kerítés zárja el az udvart, amely mögött az orvosi egyetem vegyianyag-raktára található. Az emelet udvar felőli részén látható klasszicista folyosórács az egyetlen dísze az érdektelen udvarnak.”

DSCN4901_1.JPG

Az épület 2004-ig a Semmelweis Orvostudományi Egyetem tulajdonában állt. Többek között ez is az oka, hogy sorsa teljesen elbizonytalanodott. Mert miközben a környező épületeket a Mária utcában és a Szentkirályi utcában több százmillió forintos beruházási program keretében sorra renováltatta a józsefvárosi önkormányzat, ilyen beavatkozásra az egyetemnek, az oktatási tárcának soha nem volt pénze. „Mint a SOTE műszaki osztályán megtudtuk, a virágfüzéres ház régóta esedékes felújítására az intézménynek belátható időn belül nem lenne anyagi ereje, ezért azt tervezik, hogy eladják az épületet. Ehhez nemrégiben kapták meg felügyeleti szervük, az Oktatási Minisztérium engedélyét, s már csak az ingatlant kezelő Kincstári Vagyoni Igazgatóság jóváhagyására várnak. Az egyetem a szükséges iratok birtokában nyilvános versenypályázatot ír majd ki az eladásra. Az elképzelések tehát megszülettek a ház sorsának rendezésére. Kérdés még, hogy a leendő új tulajdonos – az elengedhetetlen felújítás után – milyen célra kívánja majd használni a műemléki védettség alatt álló klasszicista palotát. Pilinyi Péter, a VIII. kerület ismert lokálpatriótája kultúrházat, galériát, zászlómúzeumot vagy helytörténeti műhelyt látna szívesen a patinás falak között. Erre azonban kevés az esély, hiszen aligha akad olyan befektető, aki közösségi funkciókban működtetné a virágfüzéres palotát” – írtam a Népszabadság 2004. január 3-i számában megjelent cikkben.

nepszabadsag_20040103_1.jpg

Múlt hétvégén visszatértem a helyszínre, hogy ellenőrizzem – és néhány újonnan készített fotóval illusztráljam –, milyen változáson ment keresztül az épület az eladás óta eltelt egy évtizedben. Elkeserítő látvány fogadott: az ezredfordulón is rendkívül lepusztult állapotban lévő házat immár nem sok választja el attól, hogy magától összedőljön. Az Építészfórum információi alapján a Baross utca 40. üres falai között évekkel ezelőtt otthontalanok vertek tanyát, akik a régi nyílászárókat eltüzelték, a kovácsoltvas korlátok egy részét ellopták, a lépcsőházat szeméttel hordták tele, s csak a kapualj és a földszinti ablakok befalazásának eredményeként sikerült megszüntetni a „spontán hajléktalanszállót”.

DSCN4903_1.JPG

Az épület hasznosítására először 2009-ben készült terv – amelynek megrendelője négycsillagos, 73 szobás szállodát „álmodott” a műemlékből, és hétszintes új szárnnyal egészítette volna ki a régi házat –, de a Központi Tervtanács ezt a tervet elutasította. Egy évvel később viszont „dicsérettel javasolta engedélyezésre” Skardelli György tervét, aki egy magánkézben lévő egészségügyi központ megtervezésére kapott megbízást. Az új létesítményben huszonöt, „négycsillagos igényszinttel kialakított” szoba kap majd helyet, és hosszú utókezelést nem igénylő műtétek elvégzése lesz a fő profilja. Bár az engedélyezési eljárás eredményével az értékvédelem és a leendő befektető egyaránt elégedett lehet, először az épületen kell „életmentő műtétet” végrehajtani. Gyanítható, hogy ennek megvalósítását ezúttal is anyagi okok hátráltatják. Pedig a Baross utca 40. sorsának rendezésére elérkezett az utolsó pillanat.

PRUSINSZKI ISTVÁN

Címkék: Budapest