Névjegy

prusidosszie_profilkep.jpg 

E-mail: prusiblog@gmail.com

 

Prusinszki István 2003-ban szerzett újságíró szakképesítést a BKF-en, 2018-ban végzett az ELTE BTK informatikus könyvtáros BA szakán. Középiskolás korától több nyomtatott hírlap és folyóirat munkatársa, 2012-től tematikus blogokat is vezet. Kerületi lapszerkesztő és autós kiadványok olvasószerkesztője. Érdekli a kommunikáció- és információtudomány, a földönkívüli létformák keresésének alternatívái és a tudomány jelenlegi állása szerint megmagyarázatlan jelenségek, hobbija a természetjárás és a fotózás. A Meridián Csoport alapító tagja, az MKE PEMEKSZ és a MANT tagja.

Ajánló

twitter_koveteshird.jpg

 

retrospektiv_hird.jpg

 

alhir_dosszie.jpg

 

budapest_archivum_hird.jpg

 

pislogas_hirdetes.jpg

Látogatottság

prusidosszie_olvasottsag_201811.jpg

GYILKOS ÁMOKFUTÁS

Prusi 2013.07.15. 15:36

Az ittas vezetés – a törvény szava szerint – a legenyhébb esetben is szabálysértés, de az elfogyasztott alkohol mennyiségétől függően bűncselekménynek is minősülhet. Ennek ellenére naponta hallani a közutakon életveszélyesen megsebesült vagy elhunyt honfitársainkról, akik azért vesztették életüket, mert – példának okáért – két liter bor, öt korsó sör és három feles ítélőképességet megszüntető elfogyasztása után volán mögé merészkedett ámokfutókkal találkoztak. Kocsiban ülve, százhússzal repesztve az úton. Frontálisan.

20130715_gyilkos_amokfutas.jpg

A súlyos milliárdokkal pénzelt közszolgálati és kereskedelmi rádiók, televíziócsatornák és bulvárlapok csupán a „kis színes” rovatban vetik oka nap mint nap, hogy ismét meghalt valaki az utakon. Mintha nem is lenne fontos, hogy a másik ember – az ártatlan – életét kioltó autós gyilkosok megkapták-e megérdemelt büntetésüket. A súlyos, halálos balesetet okozó alkoholista sofőrök ellen indított vizsgálatok, kihallgatások, büntetőperek kimeneteléről csak akkor számol be a balliberális média, ha magukat sztárnak kikiáltott emberkorcsosulások törik atomjaira két nappal korábban Amerikából hozatott húszmilliós csodajárgányaikat. Az utóbbi években több példa is akadt arra, amikor a bulvárlapok címlapjairól szánalmasan vigyorgó sztárszínész, sztárénekes vagy éppen sztárműsorvezető – megbánást színlelve, mégis büszkén – ismételgette, milyen részeg is volt akkor, hajnalban, egy átmulatott éjszaka után. Majd ugyanezzel a gyermeteg, szánalmas mosollyal végigülik saját bírósági tárgyalásukat, és néhány perccel később már be is fizetik a büntetést, amellyel kiváltják a börtönt, s amely rendszerint nem több néhány százezer forintnál.

Olcsón mérik az emberéletet Magyarországon. Még a halálos balesetet okozó ittasak is megússzák két-három év börtönnel, s vajon mi a garancia arra, hogy kiszabadulásukat és az utánképzést követően nem ülnek újra volán mögé? Az égvilágon semmi. A hatalmon lévő vezetéshez hű, soha meg nem valósuló álomvilágban élő rendőrség a maga maradi, céltalan és koncepciótlan gondolkodásmódjával egyszerűen tehetetlen a közlekedési morál drámai romlásával, a sokasodó halálos balesetekkel és az életveszélyt jelentő autóvezetőkkel szemben. Tehetetlen és igazságtalan.

Egy alkalommal, tíz évvel ezelőtt ültem ittasan volán mögé, de ezt a bűnömet leszámítva minden közlekedési szabályt betartottam. Kétszáz méterrel szerettem volna arrébb parkolni, pechemre azonban a közelben unottan álldogáló rendőrök karjaiba futottam. Bűncselekményt követtem el, amit ha nem ismerek el, a veréstől sem riadtak volna vissza. Társadalomra kiemelkedően nagy veszélyt jelentő tettem miatt a bíróság egy évre ítélt. Nem sokkal kevesebbre, mintha meggyilkoltam volna valakit.

PRUSINSZKI ISTVÁN

EREDETILEG MEGJELENT
A MAGYAR FÓRUM 2004. AUGUSZTUS 19-I SZÁMÁBAN

Címkék: szubjektív