Névjegy

prusidosszie_profilkep.jpg 

E-mail: prusiblog@gmail.com

 

Prusinszki István 2003-ban szerzett újságíró szakképesítést a BKF-en, 2018-ban végzett az ELTE BTK informatikus könyvtáros BA szakán. Középiskolás korától több nyomtatott hírlap és folyóirat munkatársa, 2012-től komplex blogot is vezet. Kerületi lapszerkesztő és autós kiadványok olvasószerkesztője. Érdekli a kommunikáció- és információtudomány, a földönkívüli létformák keresésének alternatívái és a tudomány jelenlegi állása szerint megmagyarázatlan jelenségek, hobbija a természetjárás és a fotózás. A Meridián Csoport alapító tagja, az MKE PEMEKSZ és a MANT tagja.

Ajánló

prusi_dosszie_fb_banner.png

 

prusi_dosszie_twitter_banner.png

  retrospektiv_hird.jpg

 

alhir_dosszie.jpg

 

idegen_zona_hird.jpg

 

misztikus_zona_hird.jpg

 

tiltott_zona_ujhird.jpg

 

budapest_archivum_hird.jpg

 

pislogas_hirdetes.jpg

Látogatottság

prusidosszie_olvasottsag_201904.jpg

TISZTELT SZERKESZTŐSÉG!

Prusi 2013.01.18. 14:19

20130118_tisztelt_szerkesztoseg.jpg

A Népszava 2013. január 12-i számában megjelent olvasói levélhez szeretnék kiegészítést fűzni. Dr. Nagy Károly úr említette, hogy az Echo TV január 5-i, szombati – nem a január 4-i (!) – 22 órás híradójában bemutatott utcanévtáblák között utolsóként látható XV. kerületi Bajcsy-Zsilinszky utcát vastag átlós piros vonallal húzták át, és mellette úgy szerepelt a „vadonatúj”, a Klebelsberg Kunó utca, mintha az átnevezés mostanában történt volna. Pedig – mint Nagy Károly is hozzátette – az átkeresztelés már 1991-ben megtörtént. Pontosabban a visszakeresztelés, hiszen Budapest teljes utcanévlexikonából (Sprinter Kiadó, 2004) az is megtudható, hogy a pestújhelyi utca először 1929‒1945 között viselte Klebelsberg Kunó nevét.

Az ominózus riportban illusztrációként szereplő kettős utcanévtábla valóban félreértésre adhat okot. Tegnap kíváncsiságból elmentem a helyszínre, végigjártam a házsort – Budapest egyetlen Klebelsbergről elnevezett utcáját –, és csupán egyetlen helyen szerepel a régi és az új utcanévtábla egymás mellett: a 43. szám alatti Pestújhelyi Keresztelő Szent János Plébánia falán. Ugyanitt egy emléktábla is található, amelyet – az itt már rövid „o”-val írt – „gróf Klebelsberg Kuno (1875‒1932) kultúrpolitikus, államférfi születésének 130. évfordulójára” állíttatott a Pestújhelyi Pátria Közhasznú Egyesület és a Polgári Magyarországért Alapítvány. Meglepődve tapasztaltam, hogy a bronztábla alatti egyik koszorú szalagján a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ XV. Kerületi Tankerületének neve szerepel. Bizonyítván, hogy az emléktáblát a közelmúltban koszorúzták meg – de a helyszínen nem derült ki, hogy pontosan mikor és milyen alkalomból.

Egy biztos: kézzelfogható nyomot találtam a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ működésére… Miközben – mint Mesterházy Attila, az MSZP elnöke írja január 13-i nyílt levelében – „fogalma sincs senkinek, milyen jogszabályok alapján kellene dönteniük az iskolaigazgatóknak napi ügyekben, ki a munkáltatójuk, eljutnak-e a bérek az év második felében is a pedagógusokhoz, vagy hogy miből finanszírozzák majd a szakmai továbbképzéseket”, addig koszorúzásra idő és pénz is jutott… Klebelsberg Kuno forog a sírjában.

ÜDVÖZLETTEL:
PRUSINSZKI ISTVÁN

MEGJELENT A NÉPSZAVA 2013. JANUÁR 17-I SZÁMÁBAN

Címkék: szubjektív Budapest