Névjegy

prusidosszie_profilkep.jpg 

E-mail: prusiblog@gmail.com

 

Prusinszki István 2003-ban szerzett újságíró szakképesítést a BKF-en, 2018-ban végzett az ELTE BTK informatikus könyvtáros BA szakán. Középiskolás korától több nyomtatott hírlap és folyóirat munkatársa, 2012-től komplex blogot is vezet. Kerületi lapszerkesztő és autós kiadványok olvasószerkesztője. Érdekli a kommunikáció- és információtudomány, a földönkívüli létformák keresésének alternatívái és a tudomány jelenlegi állása szerint megmagyarázatlan jelenségek, hobbija a természetjárás és a fotózás. A Meridián Csoport alapító tagja, az MKE PEMEKSZ és a MANT tagja.

Ajánló

twitter_koveteshird.jpg

 

retrospektiv_hird.jpg

 

alhir_dosszie.jpg

 

idegen_zona_hird.jpg

 

misztikus_zona_hird.jpg

 

tiltott_zona_hird.jpg

 

budapest_archivum_hird.jpg

 

pislogas_hirdetes.jpg

Látogatottság

prusidosszie_olvasottsag_201903.jpg

„INDULJ EL EGY ÚTON…”

Prusi 2013.01.14. 19:45

Ma lenne 80 éves Rockenbauer Pál, a Másfélmillió lépés Magyarországon című dokumentumfilm alkotója, a magyar televíziós természetfilmezés megteremtője.

20130114_rockenbauer_3.jpg

20130114_rockenbauer_2.jpgRockenbauer Pál az Eötvös Loránd Tudományegyetemen tanult, földrajz–biológia szakos tanári oklevelet szerzett. 1970-ben elvégzett egy hegymászó tanfolyamot. Az első és utolsó munkahelye a Magyar Televízió volt, ahol többek között természeti témájú dokumentumfilmeket rendezett.

1978-ban alapító tagja volt a Magyar Televízió Natura szerkesztőségének, amely az első közszolgálati természetfilmezéssel foglalkozó műhely volt hazánkban. Filmezett a Földközi-tenger part menti országaiban, Indiában, Nepálban, az Antarktiszon, Észak- és Dél-Amerikában és Óceániában. Forgatott a Mauna Kea-n (Hawaii), a Kilimandzsárón (Tanzánia), Qualido-n (Val di Mello), a Pamírban, a Kommunizmus-csúcs mászása közben. A Magas-Tátrában megmászta a Krivánt, a Tengerszem-csúcsot, a Fehér-tavi-csúcsot, télen pedig az Osztervát. Déli-sarki útjáról készült az „Egy csipetnyi Antarktisz” című filmje. „A napsugár nyomában” című alkotása – amely 13 részen keresztül vezeti körbe a nézőket Földünkön – több nemzetközi természetfilmes alkotó elismerését vívta ki.

Itthon legtöbben a televízióban többször is vetített, mára kultusz-filmsorozatáról, a „Másfélmillió lépés Magyarországon” című munkájáról ismerik. Nevét a „Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra” hosszútávú (560 km) turistaút is őrzi. A halál a Naszály tövében, Szendehely–Katalinpuszta mellett érte utol 1987-ben. Sírja a Mecsekben, a Zengő oldalában, Zengővárkony több száz éves szelídgesztenyésében található, egy nagy nyers, vörös márványkő alatt, ahová saját kérésére temették.

Mint arról a Turista Magazin is hírt adott, Rockenbauer Pál születésének 80. évfordulója alkalmából, január 14-én 15 órától a VIII. kerületi Bródy Sándor utca 26. szám alatt tartottak megemlékezést.

20130113_rockenbauer_1.JPG

Címkék: természetjárás