Prusi Dosszié

Prusi Dosszié

ŐSZI KALEIDOSZKÓP

2012. november 30. - Prusi

SZEPTEMBER 13. – ELSŐ HÉT AZ EGYETEMEN

20120913_illusztracio.JPG

Ettől a héttől kezdve – remélhetőleg legalább három éven át – ez lesz a „harmadik otthonom” (amennyiben második a munkahely). Ugyanis a legtöbb előadásnak helyet adó kis terem a tanszéken belül, a Múzeum körút 6-8. földszintjén található, a körútra néző ablakokkal, éppen a nevezetes Hoser-féle százéves óra fölött... Immár az ELTE–BTK informatikus könyvtáros szakának aktív (!) hallgatója vagyok, az első órákat minden tárgyból megtartották, holnap veszem át az érvényesített diákigazolványt, jövő héten pedig – természetesen ingyen... – iratkozom az Országos Széchenyi Könyvtárba (amely alighanem a „negyedik otthonom” lesz). Ezzel tehát – kilenc év kihagyás után – megkezdődött életem 14. tanéve.

 

SZEPTEMBER 14. – HÁBORÚT VIZIONÁL A NÉPSZAVA

Természetesen nem készülnek háborúra Orbánék, csak ismét elkövették azt a kommunikációs hibát, amire nincs mentség: nem tájékoztatták a lakosságot előre, megfelelő módon arról, hogy pontosan miről is szól, mit is jelent a polgári védelmi szolgálat, és mikor lehet rá szükség „élesben”. Most tessék, itt a következmény, a kezdődő médiahisztéria vizionált háborúról és katasztrófáról, aggályos adatgyűjtésről és hatalmas bírságról ‒ mindez kiváló alapot jelent az újabb összeesküvés-elméleteknek. Egy-egy bulváros szalagcímmel a fél lakosságot halálra lehet rémiszteni. Engem ugyan nem, mert polgári védelmi önkéntesként pontosan tisztában vagyok ezen kötelezettség jelentőségével. Szerencsére „nem egészen” úgy működik, ahogyan most felkapta és tálalja a média!...

 

SZEPTEMBER 22. – MAGASABB KATEGÓRIÁBAN

20120922_illusztracio.jpg

A Magyar Nemzeti Könyvtárban „D jelű olvasójegy birtokosai lehetnek a felsőoktatási intézmények bölcsészettudományi karán tanulók” ‒ így válthattam most, 12 év után „B” kategóriáról „D” kategóriára ‒, továbbá „mentesülhetnek a beiratkozási díj térítése alól (…) a felsőfokú tanintézetek könyvtár–informatikus képzésében részt vevő hallgatók” ‒ így pedig éves szinten 6000 Ft-ot spóroltam. (Korábban a MÚOSZ ‒ Magyar Újságírók Országos Szövetségének ‒ tagjaként volt ingyenes a könyvtárhasználat, de B jelű olvasójeggyel.)

 

SZEPTEMBER 28. – ROSSZ BOT ROSSZ IRÁNYBA VISZ

Így hangzik az a mottó, amit dr. Erwin Gollner osztrák nordic walking mesteredzőnek (!) tulajdonítanak. Az évszázad egyik legnagyobb üzlete ‒ a bot „feltalálása”!

Egyre gyakrabban találkozom az erdőben botos gyaloglókkal ‒ ez a nordic walking magyarítása ‒, minden alkalommal megmosolyogtatnak. Eme sportág ‒ magyar elnevezése nem terjedt el, hiszen „angolul sokkal hangzik” ‒ lényege, hogy a lábak mellett a kezek is aktívabb szerepet kapnak a mozgásban. Most utánanéztem, egy pár ilyen bot közel 20 ezer forintba kerül (!) az egyik webáruházban, de másfélszer ennyiért is lehet kapni. És mese nincs, meg kell venni, mert ide bizony speciális botok szükségeltetnek, nem lehet csak úgy „kinevezni” két letört ágat túrabotnak, úgy nyilván nem jól mozog majd a kéz, nem szólva arról, hogy „rossz bot rossz irányba visz”.

Mellékesen miből volna haszna annak, aki ezt az egészet kitalálta?...

 

OKTÓBER 4. – BEHAJTANI TILOS, ÁTNEVEZNI SZABAD

20121004_illusztracio.jpg

A Pesti Barnabás utca a jövőben Piarista utca lesz. A piaristáknak eddig is volt, és marad is közterületük ‒ a párhuzamosan futó Piarista köz. Ez az átnevezés éppúgy érthetetlen tehát, mint a többi. Pesti Barnabás (1920‒1944) antifasiszta ellenálló volt, a nyilasok végezték ki Sopronkőhidán. Bővebben a Magyar életrajzi lexikonban.

 

OKTÓBER 5. – AZ 1947. ÉVI IV. TÖRVÉNY

A ma is hatályos 1947. évi IV. törvény – egyes címek és rangok megszüntetéséről – a II. világháborút követő magyarországi társadalmi változások egyik fontos dokumentuma. Ez az egyébként igen rövid törvény mondja ki az örökletes nemesi rangok és más címek, így a vitézi cím megszüntetését és használatuk tilalmát. A törvény kimondja a magyar nemesi és főnemesi rang – herceg, őrgróf, gróf, báró, nemes, primor, lófő –, az örökös főispáni cím, valamint a kitüntetésként adományozott rangjelző címek és méltóságok – valóságos belső titkos tanácsos, titkos tanácsos, kormányfőtanácsos, kormánytanácsos stb. – megszűnését. Mindezen címek és a „vitéz” cím használatát a törvény kifejezetten meg is tiltja.

Megtiltja a törvény a két világháború közötti Magyarország társadalmában burjánzó főméltóságú, nagyméltóságú, kegyelmes, méltóságos, nagyságos, tekintetes, nemzetes stb. címzések használatát is – akár rangra, akár közszolgálati pozícióra utalva –, de kiveszi ebből a körből a diplomáciai érintkezést és az egyházak belső használatú címzéseit. A törvény számos tilalmat mond ki ugyan a címek használatával kapcsolatban, de nem rendel a tilalmak megsértése mellé szankciókat, így a törvény megsértése sem büntetőjogi, sem szabálysértési következményekkel jelenleg nem jár. Ezzel kapcsolatban bővebb információ a Wikipediában olvasható.

 

OKTÓBER 6. – MŰKINCSEK ÉS BŰNESETEK

20121006_illusztracio.JPG

Ma megnéztem a „Műkincsek és bűnesetek – Ellopott és visszaszerzett kulturális örökségünk” című kiállítást a Szépművészeti Múzeumban. „A műkincsvédelem rendőri kapacitásának megerősítése” című projekt keretében megvalósult tárlat felhívja a figyelmet a kulturális örökség védelmének fontosságára, és arra, hogy mit tehetnek maguk a tulajdonosok annak érdekében, hogy műtárgyaik, műkincseik nagyobb biztonságban legyenek.

 

OKTÓBER 7. – GRIFFMADÁR A TEMETŐBEN

„Krisztus oroszlán, mert uralkodik és nagy erejű
sas, mert feltámadás után felszáll a mennyekbe.”
Sevillai Szt. Izidor

20121007_illusztracio.JPG

Veres Kálmán szobrászművész 2007-ben felállított bronz madárszobra a Farkasréti temető főbejáratánál. Felirata: „A griff egy hatalmas, csodás, oltalmazó lény, oroszlántestű, sasfejű és -szárnyú teremtmény, több mondavilágban emberfeletti hatalommal párosították. Az etruszk, a római és görög szarkofágokon is megjelenik, akik sírőrző szerepet tulajdonítottak neki. A kereszténység terjedésével sas jellegét hangsúlyozták, így a mennybemenetel és a feltámadás szimbóluma lett. Kettős természete révén Krisztus-jelképnek is tekintették, hiszen az oroszlán a földhöz, a sas pedig az éghez tartozásra utal.”

 

OKTÓBER 8. – KORAI ÖREGEDÉS

A British Museum megtekintése ‒ ugyebár ‒ mindenki számára ingyenes… (Azért a néhány ócska kacatért, amit ott meg lehet nézni, fizetne egyáltalán valaki?…)

A Hungarian National Museum megtekintése… Nos, Magyarországról lévén szó, külön A4-es táblázat segít eligazodni az árakban, sok rubrikával és sok megjegyzéssel.

Megtudtam, hogy ‒ hiába vagyok felsőoktatási intézmény diákja, államilag finanszírozott képzésben, nappali tagozaton ‒ 29 évesen már vén szatyornak számítok, mert csak 26 éves korig jár a diákkedvezmény. Így teljes árat kellene fizetnem.

A 132/2011. kormányrendelet értelmében „díjtalanul látogathatja a muzeális intézmények állandó és időszaki kiállításait a (…) legalább 400 fős taglétszámmal rendelkező, országos hatáskörű közgyűjteményi szakmai szervezet tagja”. (Nem túl sok ilyen akad.)

Az MKE-tagsággal ‒ amit rövidesen kérelmezni fogok, különös tekintettel mint az ELTE‒BTK elsőéves, informatikus könyvtáros szakos hallgatója ‒ tehát megoldható a „probléma”.

Huszonkilenc éves diákként ‒ ráadásul a magyar állam közalkalmazottjaként ‒ viszont ott pusztuljak meg, ha múzeumba akarok menni, és akár csak a félárú kedvezmény lehetősége is eszembe jut.

Melyik kormányhoz is köthető ez a bizonyos 132/2011-es rendelet?...

 

OKTÓBER 10. – ÉLETSZERŰ PARAGRAFUS

„Az értesítési kötelezettséget a hallgató 5 munkanapon belül köteles teljesíteni az alábbi adatok változásakor: (…) hallgató születési neve, anyja neve, születési helye és ideje (…).” In: 51/2007. (III. 26.) Korm. rendelet, 19. § (10) a)

 

OKTÓBER 15. – POLGÁRI VÉDELMI FELKÉSZÍTÉS

Elkezdtem a „vasárnapi iskolát”, azaz a Közép-Budai Önkéntes Polgári Védelem (ÖPVE) által szervezett BASIC tanfolyamot. Ez egy 40 órás önkéntes alapfelkészítési program – amely egyébként hivatalosan is felnőttképzésnek számít –, ahol többek között általános polgári védelmi ismeretekről, szervezeti ismeretekről, katasztrófa-elsősegélyről, tűzvédelemről, műszaki mentésről, RBV-ismeretekről és hasonló elméleti, gyakorlati tudnivalókról lesz szó. Az egyes modulok egymástól függetlenek, de csak az tehet vizsgát, aki mind a tíz részmodulon részt vett. A helyszín a „KGB”, vagyis az egyesület Kék Golyó utcai bázisa. Sok szempontból hasznos és érdekes volt az első foglalkozás, már várom a folytatást.

 

OKTÓBER 18. – ŐSZI DÉLUTÁN A VÉRMEZŐN

20121018_illusztracio.JPG

 

OKTÓBER 28. – ELSŐSEGÉLY ÉS KATASZTRÓFAPSZICHOLÓGIA

Ma is voltam „vasárnapi iskolában”, ugyanis folytatódott a Közép-Budai Önkéntes Polgári Védelem (ÖPVE) által szervezett 3/2012. BASIC tanfolyam. „A II. modulcsoport átfogóan dolgozza fel az alapfokú elsősegély-nyújtási ismereteket. A 2.1. modulban általános elsősegély-nyújtási ismeretekkel gazdagodhattak a hallgatók: újraélesztés (BLS), mentési testhelyzet, fejtől lábig vizsgálat, kötözések, egyes sérülések ellátásának megbeszélése, gyakorlása volt a fő feladat. A 2.2. modulban a hallgatók a sok sérülttel járó katasztrófahelyzetek sajátos elsősegély-nyújtási feladatait ismerhették meg, betekintést nyertek a laikus osztályozás, a segélyhely-telepítés, a közegészségügyi ismeretek egyes kérdéseibe is. A modulcsoport lezárásaként a katasztrófák felszámolásában résztvevőkkel és a katasztrófa hatásai által érintettekkel kapcsolatos pszichológiai ismeretekről, teendőkről esett szó.”

 

OKTÓBER 29. – EZ NEM IPARI HAVAZÁS VOLT

20121029_illusztracio.JPG

Ma reggel leesett az első hó. Hamar elolvadt, ráadásul ‒ legnagyobb sajnálatomra ‒ nem afféle „ipari havazás” volt, mint az egy évvel ezelőtti első hóesés. Ezt a fotót akkor, egészen pontosan 2011. november 24-én 06:35-kor készítettem. Emlékszem, érdemes volt korán kelni ‒ a „rejtélyes” csapadékot lelkesen fotózó olvasók közül a legkorábban ‒, mert az Origo lehozta a képet.

 

OKTÓBER 30. – ŐRSÉGVÁLTÁS

20121030_illusztracio.JPG

 

NOVEMBER 2. – NAGYSZÜLEIM EMLÉKÉRE

20121102_illusztracio.jpg

 

 

NOVEMBER 11. – TŰZOLTÁS ADYLIGETEN

20121111_illusztracio.jpg

Végül is sikerült eloltanom, így mondanám röviden és diplomatikusan. Hivatalosan pedig így: „Kézi tűzoltó készülék használatának gyakorlása a Közép-Budai Önkéntes Polgári Védelmi Egyesület által szervezett 3/2012. BASIC tanfolyam III. modulcsoportjának gyakorlati oktatásán, 2012. november 11-én az Adyligeti Rendészeti Szakközépiskola területén.”

Ma reggel ugyanis itt, az egykori határőr-laktanya területén folytatódott a BASIC őszi tanfolyama, ahol ezúttal a műszaki mentés és a tűzoltás alapjairól esett szó. „A 3.1. modulban a hallgatók a tűzvédelem, tűzoltás alapjaival ismerkedhettek meg. Az előadás során megismerhették az égéselmélet alapjait, a tűzoltóság kialakulásának történetét, a tűzoltásban és műszaki mentésben jelenleg résztvevő szervek és szervezetek feladatait. Részletesen tanultak az otthoni tűzveszélyek csökkentéséről és a kézi tűzoltó készülékekről. Gyakorolták a B és C tömlők szerelését, és valódi tüzet is olthattak az IFEX által biztosított porral oltó és habbal oltó készülékekkel. A 3.2. modulban a műszaki mentés alapjaival és az egyesületnél rendszeresített műszaki mentő felszerelésekkel ismerkedhettek meg a résztvevők. A biztonsági rendszabályok átismétlése után a szivattyúk és motorfűrészek kezelésének alapjait mutatta be az előadó, majd gyakorlásra került sor, amelynek keretében minden hallgató kipróbálhattak az eszközöket” – olvasható az ÖPVE honlapján.

 

NOVEMBER 12. – HATÁRÁTKELŐ BUDAPEST HATÁRÁBAN

20121112_illusztracio.JPG

Egykori „gyakorló-határátkelőhely” Budapest határában, az Adyligeti Rendészeti Szakközépiskola területén. Az iskola elődje ugyanis a Balassi Bálint Határrendészképző Szakközépiskola volt, 1998 előtt pedig határőr-laktanyaként funkcionált az intézmény. Tegnap a Közép-Budai Önkéntes Polgári Védelmi Egyesület tartott számunkra tűzvédelmi és műszaki mentő oktatást Adyligeten.

 

NOVEMBER 13. – ÖTVENEZER FORINTOS EBÉD

És akkor csodálkozunk, hogy nincs belföldi turizmus!... Most néztem rá a MÁV honlapjára – és majdnem lefordultam a székről –, a családi utazás Nyíregyházára idén karácsonykor összesen 49 900 Ft-ba kerül majd!... Öt felnőtt, InterCity, retúr, másodosztály, semmi extra. Az útiköltség a mi esetünkben – az 50%-os kedvezmények miatt – ugyan ténylegesen jóval kevesebb lesz, de a családok többségénél nem törvényszerű, hogy majd’ mindenki féláron utazhat. Ők maradjanak otthon – vagy repüljenek inkább fapadossal valamelyik európai fővárosba, még az is nagyságrendekkel olcsóbb, mint a vonatozás egy családi ebédre a mamihoz! Ez már tényleg a „vicc” kategória.

 

NOVEMBER 17. – LEDOLGOZTATOTT ISKOLAI SZÜNET

Érdekes témára fókuszáló olvasói levéllel találkoztam a Metropol 2012. november 15-i számában, az alábbiakban ezt idézem.

„November 10-én a november 2-i áthelyezett munkanapot kellett ledolgozni. Egyes iskolákban ezért tanítási napot tartottak. Én eddig úgy tudtam, hogy a szünetet nem kell ledolgozni, és a rendeletben megállapított szünet időpontjától eltérni sem lehet, mármint kevesebb napot kiadni. Mivel az őszi szünet október 29-től november 4-ig tartott, olvasatomban a november 2. ebbe beletartozott. Úgy vélem, hogy a rendeletalkotó az áthelyezett munkanapok tanítási nappá nyilvánítása alatt a tanítási időre eső napokat értette, azaz például az október 22-i hétfőt, amit 27-én, szombaton kellett pótolni.

Körbe is jártam a kérdést, és megtudtam, hogy számos intézményben az igazgatók jogkörükből adódóan tanítás nélküli munkanapot rendeltek el. És kijön a 181, illetve 182 nap akkor is, ha a szombatoktól eltekintenek. Viszont több iskola a december 1-jét is tanítási napként jelöli meg a honlapján. Vagyis december 31-ét kell pótolni, miközben a szünet december 27-től január 2-ig tart. A december 15., mivel a 24-ét pótolja, értelemszerűen jogos. Tekintettel arra, hogy mi, felnőttek is sérelmeznénk, hogy a szabadságunkat ledolgoztassák velünk – amit a munkaügyi felügyelet bírsággal jutalmaz –, úgy vélem, ez a gyerekekre is vonatkozik.”

 

NOVEMBER 19. – BEFEJEZŐDÖTT A TANFOLYAM

Utolsó képzési napjához érkezett tegnap a Közép-Budai Önkéntes Polgári Védelmi Egyesület által szervezett 3/2012. BASIC tanfolyam. Mint arról az ÖPVE honlapja is beszámol, a IV. modulcsoport három moduljában radiológiai, biológiai és vegyi védelmi ismereteket, valamint híradó- és távolságvédelmi ismereteket hallgathattak a résztvevők.

A képzési nap a híradóismeretek oktatásával kezdődött. A hallgatók megismerhették az egyesületnél rendszeresített rádiókat, ezek használatát, az alkalmazott frekvenciákat. Részletesen tanultak a híradóirányok és -hálók megszervezésének módjáról, az egyesületnél alkalmazott hívónevekről és azok kiosztásának elveiről.

Ezt követően a korábban már megismert egyéni védőeszközök gyakorlati alkalmazásával, a polgári védelemnél fellelhető régebbi és modernebb légzésvédő és bőrvédő eszközök bemutatásával foglalkoztak a hallgatók, akik az egyesületnél rendszeresített egyéni védőeszközök, az Auer S3 gázálarcok és a Tychem C könnyű gázvédőruhák szabályos fel- és levételét, alkalmazását is gyakorolták. A modul második felében a rendszeresített, illetve Magyarországon gyakran előforduló RBV-kimutató, -mintavevő eszközök bemutatása következett.

A nap záró moduljában a távolságvédelmi feladatok végrehajtásával ismerkedhettek meg a jelenlévők. A kitelepítések során a kitelepülők regisztrációjának, a befogadás megszervezésének módjaival, valamint a távolságvédelmi akciókészlet alkalmazásával is foglalkoztak a hallgatók.

RÖSER BAZÁRA

2012. november 27. - Prusi

A Károly körút 22. szám alatti házat az előző századfordulón még Röser-bazárként ismerték a környéken élők. Homlokzatát közel 120 éve ékesíti az eredeti funkciójára utaló, fekete márványlapon aranyozott felirat. Udvarában ma is tucatnyi üzlet működik, közülük a legrégebbi több mint fél évszázada.

20121127_illusztracio.JPG

Tovább
süti beállítások módosítása