Prusi Dosszié

Prusi Dosszié

BUDAPESTI FORGÁCSOK XXVI.

2015. március 22. - Prusi

TINTÁS DOLGOK

Amikor az általános iskolás kisdiák ujja, füle, arca, térde, ruházata tintás lett, akkor a külső szemlélő rögtön tudta, hogy a kék színű gyermek komoly előrehaladást ért el az írás tanulásában. Vagyis a ceruzás betűvetést felváltotta a tollal történő próbálkozás. Én ezt a próbálkozást a Reáltanoda utcai általános iskolában (ami régóta gimnázium) tettem meg. Az 50-es évek elején még a háború előtti ósdi padokban ültünk, amelyeknek írólapja közepén tintatartó volt. Ebbe lehetett mártogatni a tollat, és lehetett írni, pacát ejteni, padot csepegtetni, és mindent csinálni, amire egy kisdiák képes.

Természetesen létezett – a felnőttek részére – töltőtoll is, de a betűvetés első lépéseit kizárólag mártogatós tollal volt szabad megtenni. Tollszár, tollhegy és tinta nemcsak az Ápiszban (Állami Papír és Írószer Kereskedelmi Vállalat), hanem a trafikokban is kapható volt. A töltőtoll annyira különleges eszköz volt, hogy erre szakosodott kisebb magánüzletek is foglalkoztak a kereskedésével. Ezek nemcsak árultak, hanem javítottak is, sőt – idővel – a mind jobban elterjedő golyóstoll (újra)töltését is vállalták. Egy idő után, amikor az érdekelt elsajátította az írás (mártogatós) tintás változatát, lehetett töltőtollat is használni. Ilyenkor álldogált egyre többet a diák a töltőtoll-szakbolt kirakata előtt, és fájó szívvel nézte a csodálatos irídiumos, az ezüst- vagy aranyszínű tollhegyekkel ellátott világmárkákat (utólag visszagondolva, ezek a – számomra elérhetetlen – tollak feltehetően valami igen furcsa külkereskedelmi tranzakciók útján kerülhettek a kirakatba – de léteztek). A Pelikán, a Mont Blanc, a Parker, a Tintenkuli mind megannyi drága álom volt. Én rendszeresen szemléztem a Múzeum körút elején és a Szép utca–Kossuth Lajos utca sarkán lévő ház üzletének kirakatait. Akinek csak a látvány jutott, annak jó szülei az Ápiszban vettek egy Pajtás tollat, amiért nem volt kár, ha véletlenül tollheggyel lefelé leesett a padlóra.

bp_forgacs_20150322.jpg

A mártogatós eszközhöz külön üvegben lehetett a tintát szállítani, ami sok esetben spárgán lógott az iskolatáska oldalán. Ámbár ez is, például verekedés esetén veszélyt jelentett, de ellentétben a táskában való hordásnál, nem tintázta össze a füzeteket.

A töltőtoll már önjáróvá tette a tintát, viszont egyéb nehézségek támadtak. A tintabeszáradás (dugulás) miatti tollrázás sajnos néha pacát is okozott, ami a füzet külalakját igen rontotta, beleértve padszomszédét is.

Amikor elterjedt a golyóstoll, kezdetben iskolai használatát tiltották. Ettől függetlenül aki csak tehette, igyekezett hozzájutni egy ilyen fantasztikus dologhoz, nem egyszer erőn felüli takarékoskodással. Sajnos ha az eredeti töltés kifogyott, a „golyóstolltöltés megvárható” vállalkozást folytató kisiparos más összetételű folyadékot nyomott a tollba, aminek következtében a golyó mellett orrán-száján szivárgott a festék – de így golyóstoll volt, minden diák álma.

A világ azóta sokat fejlődött. Ahogy olvasom, néhol tervezik a kézírás oktatásának beszüntetését. Lehet, hogy ötven év múlva már senki sem tudja, mi lehetett az a „tinta”.

GYÓGYÍTÓ GYERTYALÁNG

2015. március 21. - Prusi

A gyertyaláng rendkívüli erejét már a boszorkányok és az okkultisták is használták a különböző varázslások, jóslások és szellemidézések alkalmával. Kevesen gondolnák azonban, hogy a színük és összetételük alapján csoportosítható gyertyák nemcsak mágikus praktikák céljaira alkalmasak, hanem a gyógyuláshoz, a megtisztuláshoz, a szépség megőrzéséhez és a szexuális vonzerő növeléséhez is segítséget nyújtanak.

20150321_illusztracio_1.jpg

Tovább

A „MINDENBEN TÖKÉLETES” FŐVÁM TÉRI SZÁLLÓ

2015. március 17. - Prusi

A rohamosan fejlődő Pest szállodaigényét – felismervén a gyönyörű budai panoráma idegenforgalmi jelentőségét – a XIX. század első évtizedeitől fogva a Duna-parton épült vagy átalakított házakkal elégítették ki. A néhai Rakpiactól lefelé egyre-másra épültek a vendégfogadók, köztük a mai Fővám tér és Vámház körút sarkán 1895 őszén megnyílt Nádor szálló.

20150317_illusztracio.jpg

A NÁDOR SZÁLLÓ EGY SZÁZAD ELEJI KÉPESLAPON

Tovább
süti beállítások módosítása