Prusi Dosszié

Prusi Dosszié

A HÍRLAPÍRÓK FÁKLYÁS ANGYALA

2014. január 12. - Prusi

A lipótvárosi Alkotmány utca 16. számú ház homlokzatán, a negyedik emelet magasságában elhelyezett emléktábla tanúsága szerint a gyönyörű palota 1890-ben – más források szerint 1889-ben – készült el a Magyarországi Hírlapírók Nyugdíjintézetének részére. Az oromzaton, jelképes, öntöttvas földgömbön ma is üldögél egy vidám angyalka, aki a kezében tartott tollal és fáklyával a több mint százéves épület eredeti funkcióját idézi. Persze nem ő az egyetlen ékessége a hajdani nyugdíjintézetnek: a homlokzat többi részlete is figyelmet érdemel, hiszen valóságos kincsestára a különböző szobroknak, oszlopoknak és kőből faragott díszeknek.

20140112_illusztracio.jpg

Tovább

SOHA NE ADD FEL!

2014. január 07. - Prusi

Az orvosok többsége úgy tekint a kómában fekvő emberekre, mint érzékelésre, gondolkodásra és kommunikációra képtelen „hús-vér automatákra”, akiket csupán a modern tudomány eszközei tartanak életben. Ennek ellenére számos megdöbbentő, csodával határos gyógyulás bizonyítja, hogy a látszólag öntudatlan betegek bármikor „felébredhetnek”, és akár éveken vagy évtizedeken át tartó kóma után is képesek új életet kezdeni.

20140107_illusztracio_1.jpg

Tovább

KI- ÉS BEKÖLTÖZŐK A VOLT KÚRIA-PALOTÁBAN

2014. január 06. - Prusi

A közelmúltban ismét napirendre került az egykori Magyar Királyi Kúria és Királyi Ítélőtábla Kossuth tér 12. szám alatti épületének sorsa. A műemlékké nyilvánított neoreneszánsz palotában az elmúlt évtizedekben sorra váltották egymást a különböző hivatalos szervek, múzeumok és galériák. Falai között 1974 óta működik a több mint 135 éves múltra visszatekintő Néprajzi Múzeum. A Legfelsőbb Bíróság elnöke azonban a közelmúltban visszakérte a Kúria épületét az igazságszolgáltatásnak.

20140105_illusztracio_1.jpg

AZ IGAZSÁGÜGYI PALOTA HOMLOKZATI KÉPE, ELŐTTE PARKKAL, 1896-BÓL.
FORRÁS: FSZEK BUDAPEST-GYŰJTEMÉNY

Tovább
süti beállítások módosítása