Prusi Dosszié

Prusi Dosszié

FEKETE CÍMER A VAS UTCÁBAN

2014. április 17. - Prusi

A józsefvárosi Vas utca 12. számú ház a Festetics família megbízásából épült 1912-ben. Bár a neves grófi család – melynek sarja volt György (1754–1819), a keszthelyi Georgikon alapítója is – csak a század első felében birtokolta az épületet, címerük ma ugyanúgy díszíti a bejárat fölötti részt, mint évtizedekkel ezelőtt. A vasba öntött nemesi jelképet azonban – a kapu rácsozatával együtt – a közelmúltban feketére mázolták, így a címer motívumai és a család jelmondata sajnos már alig kivehető.

20140417_illusztracio.jpg

Mint Nagy Iván Magyarország családjairól írt, 1858-ban megjelent tanulmányában olvashatjuk, a Festeticsek címere számos változáson ment keresztül az elmúlt évszázadokban. „A família ősi nemesi czimere: a paizs kék mezejében hátulsó lábaikon szemközt álló két oroszlán, első jobb lábaikban kivont kardot tartva. A paizs fölötti sisak koronáján egy lábában golyót tartó daru áll. Foszladék jobbról arany-kék, balról ezüst-vörös. A grófi diplomában e czimer bővülést nyert: ugyanis a paizs fölé helyezett grófi koronán három koronás sisak áll, a jobboldalinak koronájából egy vörös zászlónyél, egy kard, egy arannyal szegélyezett zöld zászló holddal és csillaggal, és egy vörös, valamint egy kék zászló nyúlik föl. A középső sisak koronáján a daru áll. A baloldali sisak koronájából balra nézve egy arany sörényű egyszarvú nől ki. A paizst telemonok gyanánt két vad ember tartja, egyik kezével mindenik egy nagy botra támaszkodik.”

A Vas utcai ház kapubejáratát díszítő címeren is egyértelműen kirajzolódik az egymással szemben álló, kivont kardot tartó két oroszlán, amelyek a hatalmat, a bátorságot, a harciasságot testesítik meg. Az ősi címeren látható daru – a magyar heraldika kedvelt motívuma – az éberséget jelképezi, hiszen ha elalszik, a golyót leejtve felébred, így figyelme bizony egy percre sem lankadhat. Érdekes díszítőelem az egyszarvú is, amely a keresztény hitvilágban nemcsak Krisztus megtestesült alakja, hanem egyben a szüzesség és a tiszta szeretet jelképe. A Vas utcai címer hangsúlyos eleme az ún. beszélő szalag, amelyen a Festeticsek jelmondata olvasható: „Deum time regem honora”, vagyis „féld az Istent, tiszteld a királyt”.

A nyolcvanas években még élt két idős hölgy, aki érdekes adatokat mondott el a Budapesti Városvédő Egyesület kutatóinak a ház mindennapjairól, egykori életéről. Visszaemlékezésük szerint a század első felében a Festetics család egyik idős nőtagja tartott fenn földszinti lakást, az emeleteket pedig ismert személyiségek bérelték. Itt lakott többek között a Chlui grófi család, Pálffy-Daun grófné, aki szépségkirálynőként vált híressé, dr. Nagy Dezső Bálint kúriai bíró, dr. Ustor Endre nemzetközi hírű jogászprofesszor és Halász Gitta operaénekes, az Operaház tagja is. Az épületet ma valamiféle rejtélyes bizalmatlanság szelleme lengi be: a lakók vagy nem tudnak, vagy nem szeretnének mesélni házuk történetéről és sorsáról. Pedig a kapu fölött megbúvó, feketére festett címer mindössze apró adalékkal szolgálhat a hajdani Festetics-ház regénybe illő múltjának megismeréséhez.

PRUSINSZKI ISTVÁN

EREDETILEG MEGJELENT
A NÉPSZABADSÁG 2002. OKTÓBER 5-I SZÁMÁBAN

süti beállítások módosítása