Prusi Dosszié

Prusi Dosszié

LÁTHATATLAN SPÓROLÁS

2013. március 27. - Prusi

A Fidesz megvédte a rezsicsökkentést, a családoknak egyetlen fillért sem kell visszafizetniük a megspórolt pénzből – nyilatkozta Németh Szilárd, a kormánypárt rezsicsökkentésért felelős politikusa a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság keddi döntését követő sajtótájékoztatón. Igen örvendetes és megnyugtató, hogy „egyetlen fillért sem kell visszafizetnem” – de vajon mekkora összegnek is lehet örülni kitörő lelkesedéssel? Kíváncsiságból elővettem a napokban érkezett számlákat.

20130327_illusztracio.jpg

A FŐTÁV részére fizetendő távhő-szolgáltatási alapdíj márciusban 5253 Ft volt, ebből 525 Ft „árengedményt” kaptam. Az „épületrész fűtési célú hődíjáért” 16 334 Ft-ot, míg az „épületrész melegvíz-készítési célú hődíjáért” 3171 Ft-ot kellett ténylegesen fizetnem, így a számla végösszege – lakásfenntartási támogatás nélkül – 24 233 Ft-ot tett ki, míg a 10%-os csökkentés előtt 26 925 Ft lett volna, azaz a megspórolt összeg 2692 Ft.

A FŐGÁZ részére fizetendő gázátalány a korábbi 1849 Ft-ról 1695 Ft-ra csökkent, „biztonsági készletezési díjat” pedig már nem kell fizetni – ez a tétel korábban havi 34 Ft-ot jelentett –, így havi 188 Ft spórolás az eredmény.

Az ELMŰ-számlán már szerepel – igaz, még nem a Fidesz által elvárt narancssárga keretben –, hogy: „A rezsidíj csökkentésére vonatkozó kormányhatározat eredményeképpen az Ön megtakarítása ebben az elszámolási időszakban: 520 Ft. Ezen összeg az Ön számlájából már előzetesen levonásra került.” Ezzel a „villamosenergia-termékdíjakat”, rendszerhasználati díjakat és „pénzeszköz jellegű tételeket” tartalmazó villanyszámlán szereplő összeg „látványosan”, ötezer forint alá csökkent.

Így tehát márciusban mindösszesen 3400 Ft-ot spórolhattam. Bár ezen „spórolás” ellenére a pénztárcámban egy fillérrel több nem maradt hónap végén... Ettől még nem állítom, hogy a rezsicsökkentési akcióterv nem jelent segítséget. Viszont állítom: havi tíz százalék nem lesz elég ahhoz, hogy a Fidesz megvásárolja a szavazatomat.

AZ ELSŐ PESTI SERFŐZDE MOZAIKJA

2013. március 26. - Prusi

„A Sörház utca Pest szabad királyi város első és legrégibb serfőzőházáról kapta nevét. A mai Újvárosháza helyén állott serfőzőházban a város 1698-tól 1825-ig tartotta fenn serfőzői jogát.” Egy évszázados utcanév, egy erősen megkopott mozaikberakásos emléktábla és a fenti néhány soros magyarázó szöveg: csupán ennyi emlékeztet Pest egyik első és legrégibb intézményére, a pontosan 117 évig fennálló serfőzdére.

20130326_illusztracio.jpg

Tovább
süti beállítások módosítása