Prusi Dosszié

Prusi Dosszié

MOLNÁR ÉS MOSER LABORATÓRIUMA

2013. február 25. - Prusi

A belvárosi Magyar utca 26. számú ház előtt gyakran látni kíváncsian, értetlenül bámészkodó fiatalokat és időseket, akik a földszint és az első emelet között elhelyezett, egyre szürkébb feliratot próbálják meg betűzni és értelmezni. Vajon hányan emlékeznek még arra a cégre, „Molnár és Moser Laboratoriumára”, amelynek neve idestova nyolcvan éve díszíti a homlokzatot?

20130225_illusztracio_1.JPG

Az 1889-ben alapított drogéria helyén több mint hatvan évvel ezelőtt megszűnt az illatszerüzem, amelynek fénykorában szinte csodájára jártak a budapestiek, mert itt kísérletezték ki azokat a krémeket, szappanokat, dezodorokat, kölniket, tisztítószereket és megannyi más terméket, amelyek iránt évről évre nagyobb volt az érdeklődés.

A kőbe vésett, néhány soros feliraton kívül napjainkban szinte semmi nem utal Molnár József és Moser János neves vállalkozására, amely a két világháború között Európa egyik legnagyobb illatszereket gyártó és forgalmazó üzeme volt. A kétemeletes Magyar utcai házat a – a cég nevét megtartó – későbbi tulajdonos, Bartha István gyógyszerész építtette. A Miletin Ferenc és Sürü János építőmester által tervezett, 1931-ben átadott épület második emeletén a lakosztályokat helyezték el, az első emelet egybenyitható termei pedig számos előkelő fogadás és fényes bál helyszínei voltak hajdanán. A romantikus stílusú, több mint húsz éve felújított lakóház apró párkányaival és erkélyeivel ma is a Károlyi-kert környékének szemet gyönyörködtető épülete.

20130225_illusztracio_2.JPG

Bartha doktor a harmincas években – kiváló kereskedői érzékkel – minden szakmájába vágó patikát és kozmetikai cikkeket árusító boltot igyekezett megvenni. Így került birtokába a Petőfi Sándor utca 11. szám alatti főüzlet, a Váci utca 23. földszintén működő fióküzlet, valamint a Kossuth Lajos utca 10. számú épületben működő drogéria, amelynek helyén napjainkban is népszerű illatszerbolt működik. Bartha nemcsak a fővárosban terjeszkedett: exportját tovább növelve francia kozmetikumokat kezdett importálni, drogériásiskolát alapított, sőt licenceladásra és -vételre is hajlandó volt. Részt vett az 1899-ben alakult, kezdetben Egyetemi Asztaltársaságnak, majd Kis Akadémiának nevezett baráti kör összejövetelein. A „tudományos ismereteket kölcsönös tanítás útján bővítő és a baráti összetartást ápoló” társaság főleg a budapesti tudományegyetem oktatóiból alakult. A természettudományok időszerű kérdéseivel foglalkozó előadásaikat a Kis Akadémia Könyvtára című sorozat 61 kötetében publikálták, amelyek kiadását Bartha István jelentős pénzadományokkal támogatta.

20130225_illusztracio_3.JPG

A hatalmas vállalatbirodalomra a laboratórium neve mellett a Kossuth Lajos utcai drogéria is emlékeztet, bár bejáratáról régen leszedték már az eredeti feliratot. Persze ha egy századfordulón élt dáma napjainkban betérne a Belváros egyik legforgalmasabb főútvonala mentén található boltba, ettől még bízvást otthon érezné magát az egykori gyógyfűszer- és illatszer-kereskedésben. Elődjét, az Arany Méhkashoz címzett drogériát 1872-ben Neruda Nándor alapította, és kalandos módon került Bartha István birtokába. Amikor ugyanis a gyógyfüvek helyett a kész gyógyszerek iránt növekedett meg az érdeklődés, ráadásul a konkurencia egyre több saját készítésű kozmetikumot kínált, az alapító fia az új helyzetben nem bizonyult elég rugalmasnak, és a csőd szélére került. Bartha kapott az alkalmon, és megvette a boltot, ám nem sokáig vezethette: a Molnár és Moser cég napja a második világháborúban leáldozott. Az illatszerbirodalmat 1949-ben államosították, így természetesen a Magyar utcai laboratórium is megszűnt, de a Kossuth Lajos utcai üzlet továbbra is drogériaként hirdette magát, és sok más hellyel ellentétben itt még az ötvenes-hatvanas években is mindig lehetett különleges, minőségi kozmetikumokat vásárolni.

PRUSINSZKI ISTVÁN

EREDETILEG MEGJELENT
A NÉPSZABADSÁG 2003. ÁPRILIS 5-I SZÁMÁBAN

süti beállítások módosítása